Az Apple AI-központú újdonságai a WWDC 2024-en

Az Apple éves fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n, az operációs rendszerek jövőbeli fejlődési irányvonalait szokták meghatározni, és idén különös figyelem övezi az eseményt, mivel a vállalat bemutatja az iPhone, iPad, Apple Watch és egyéb eszközök számára készült mesterséges intelligencia (AI) stratégiáját.

A World Wide Developer Conference, vagyis WWDC, az az esemény, ahol az Apple minden évben kijelöli a következő évad kiemelt területeit. A korábbi évek tapasztalatai alapján ritkán fordul elő, hogy új hardverek kerüljenek a középpontba. Az idei WWDC fénypontja az AI lesz, amint arról a Computer Bild számolt be, és az Axios is megerősítette, hogy az Apple végre bemutatta a saját mesterséges intelligencia stratégiáját, amelyet Apple Intelligence-nek hívnak majd.

Az Apple Intelligence a cég saját mesterséges intelligenciája, amelyet különösen az adatvédelemre fókuszálva fejlesztettek ki. Az új frissítésekkel az Apple egy új fejezetet nyit az iOS történelmében, és a vállalat rendkívül sok újdonsággal készül, melyek közül a legnagyobb az Apple saját mesterséges intelligenciája.

Ami biztosan érkezik

  • Apple Intelligence,
  • Mindent átfogó MI-alapú fejlesztések,
  • Új dizájnelem,
  • Új testreszabhatósági elemek,
  • Új kezdőképernyő,
  • Jelszavak alkalmazás,
  • Egyszerűsített Beállítások alkalmazás,
  • Új generációs Siri,
  • És még sok minden más.

Amire nem érdemes számítani

  • Hardveres bejelentések, tehát új iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, AirPods vagy HomePod biztosan nem fog érkezni – a hangsúly a szoftveres fejlesztéseken lesz.

Az eseményt magyarországi idő szerint hétfő este hét órától lehet figyelemmel követni.

Az Apple együttműködést jelentett be az OpenAI-jal, így a felhasználók ingyenes hozzáférést kapnak a ChatGPT-hez, és a fizetős szolgáltatások előfizetői szélesebb funkciókört érhetnek el. Az iOS18 új funkciói között szerepel az alkalmazások és widgetek hagyományos rácsbeosztáson kívüli elhelyezése, üzenetek ütemezése, hangulatjelek beillesztése, szöveges effektusok hozzáadása, valamint az RCS-szabvány támogatása, ami lehetővé teszi a fényképek és videók egyszerűbb megosztását Android-készülékekkel is.

Az Apple laptopokhoz és számítógépekhez használt szoftver, a MacOS Sequoia frissítése lehetővé teszi az iPhone-ok távoli vezérlését és értesítések fogadását Mac gépekről. Az iOS következő verziója távirányíthatóságot és kézírásos egyenletek megoldására képes számológép-alkalmazást kap, míg a jegyzetek továbbfejlesztett kézírási funkciókat is kapnak. Az Apple Watch frissített szoftvere, a WatchOS új funkciókat kap, többek között a nyelvi fordításban, a terhesség nyomon követésében és a barátokkal való kapcsolattartásban.

Google újítások a családok számára

A Google nem marad le az innováció terén, és a "Find my device" funkcióval nemrégiben elindított egy nyomkövető hálózatot az Android-eszközök számára. Az alkalmazás most egy családi funkcióval bővül, amely lehetővé teszi a családtagokhoz tartozó eszközök nyomon követését, ha a "Google Family Link" alkalmazáson keresztül hozzáadták őket egy családi csoporthoz. Ez a funkció különösen hasznos lehet a szülők számára, akik így meggyőződhetnek arról, hogy gyermekük biztonságban van, legalábbis tudni fogják, hogy hol van a gyermekük mobiltelefonja.

Ezek is hasznosok lehetnek a szülőknek

A Google Family Link további hasznos funkciókat is kínál a szülők számára, például lehetővé teszi a készülékhasználat időtartamának beállítását, valamint az adat- és szülői felügyeleti beállításokat a gyermek okostelefonjára.

Az Apple mesterséges intelligenciájának korlátai

Az Apple bemutatta az iPhone, iPad és Mac eszközök számára készült mesterséges intelligencia funkcióit, azonban a legújabb szériás készülékek szükségesek az igazán nagy újítások futtatásához. Az A17 Pro chipet tartalmazó iPhone 15 Pro/Pro Max, valamint az Apple saját fejlesztésű M-szériás chipjei szükségesek a mesterséges intelligencia teljes körű kihasználásához.

Az Apple Vision Pro eszközének visionOS 2 rendszere is kapott frissítéseket, többek között a gesztusvezérlés finomítását és térbeli fotók készítésének lehetőségét. A Vision Pro hamarosan több országban, köztük Németországban és Franciaországban is elérhető lesz, de Magyarországon továbbra sem forgalmazzák hivatalosan.

Az iOS 18 új funkciói között szerepel a kezdőképernyő személyre szabhatóságának növelése, az ikonok szabad elrendezése, a sötét mód ikonok színezése, a Vezérlőközpont új csoportosítása és méretezhető vezérlőelemei, valamint az alkalmazások zárolása és elrejtése. Az iMessage továbbfejlesztése mellett az iOS 18-ban már bármilyen emojival lehet reagálni egy üzenetre, és üzeneteket lehet időzíteni.

A Watch okosórák watchOS 11 frissítése sportolásra fókuszáló újdonságokat tartalmaz, mint a Training Load funkció és az egészségi adatok mélyebb elemzését lehetővé tevő Vitals alkalmazás.

Az iPadOS és a macOS is kapott új funkciókat, többek között az iPadekre érkezik a kézírásos egyenleteket megoldó számológép, a macOS Sequoia pedig lehetővé teszi az iPhone-ok távoli vezérlését és értesítések fogadását Mac gépekről.

Az új operációs rendszerek első fejlesztői bétaváltozatai már elérhetők, de ezek telepítését még senkinek nem javasoljuk, ugyanis könnyen olyan összeomlást produkálhatnak, ami akár adatvesztéssel is járhat.