A mesterséges intelligencia robbanása és a bankok új kihívásai

A mesterséges intelligencia (AI) terjedése jelentős kockázatokat hordoz a bankok számára, mivel fokozódik függőségük a nagy amerikai technológiai vállalatoktól, figyelmeztettek európai banki vezetők egy amszterdami konferencián.

Az AI fejlődése miatt a bankok egyre nagyobb mértékben szorulnak a nagy technológiai szolgáltatók által nyújtott számítási kapacitásra, ami új kockázatokat jelent az ágazat számára. Az ING egyik AI területért felelős vezetője a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a jövőben várhatóan még inkább ezekre a cégekre lesznek utalva az infrastruktúra és a gépek tekintetében. "Mindig szükség lesz rájuk, mert hatalmas az a számítási teljesítmény, ami ezekhez a technológiákhoz szükséges. Egy bank számára pedig nem igazán kivitelezhető, hogy megépítse ezt az infrastruktúrát" - tette hozzá a szakember.

A bankoknak biztosítaniuk kell, hogy képesek legyenek váltani a különböző technológiai szolgáltatók között, és el kell kerülniük a "vendor lock-in" néven ismert folyamatot, amely a kisszámú technológiai vállalattól való függőséget jelenti, ami "az egyik legnagyobb kockázat" a szektor számára.

A szabályozók is aggódnak amiatt, hogy egyetlen felhőalapú techvállalatnál felmerülő problémák esetén több pénzügyi intézmény szolgáltatásai is leállhatnak. Nagy-Britannia például szabályokat javasolt a pénzügyi cégeknek a külső technológiai cégektől, mint például a Microsoft, a Google, az IBM és az Amazon, való függőségének szabályozására.

Az Európai Unió értékpapír-felügyelete a múlt héten kiadott első AI-ról szóló nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a bankok és a befektetési vállalkozások nem háríthatják át a felelősséget, és jogi kötelezettségük az ügyfelek védelme, amikor mesterséges intelligenciát alkalmaznak. Figyelmeztetett, hogy a technológia jelentős hatással lesz a lakossági befektetők védelmére is.