Ákos kiosztotta Majkát, miután a rapper kritizálta a Petőfi Zenei-díjat

Minden hazai zenei díj másfajta kritériumok alapján, különböző zsűri bevonásával dönti el, kiknek ítéli oda az év legjobbjainak járó díjait.

Hazánkban több, a könnyűzenében jelentős elismerést is kaphat egy alkotó éves szinten, stílustól és körülményektől függően. A Petőfi Zenei-díj, a Fonogram – Magyar Zenei Díj és az Artisjus-díj kiemelkedik közülük, amelyek közül a Petőfi Zenei-díjat az MTVA csoport közvetíti. Ez a díj 2016-ban indult, és azóta is az aktuális, legpopulárisabb hazai előadókat díjazza.

Azonban nem mindenki elégedett a díjazottakkal. 2023-ban Lil Frakk és Fluor Tomi is kritikát fogalmazott meg, utóbbi azt állítva, hogy a díj az ő ötlete nyomán indult. Majka is kifejezte nemtetszését, amire Ákos reagált, hangsúlyozva, hogy kemény munkájáért kapta az elismerést, és bár régóta nem vágyik díjakra, elege van az ellenségeskedésből.

Ákos hozzászólásában kiemelte, hogy a díjat a tavalyi, jubileumi HARMINC ÉV koncert kapta, amely a három évtizedes szólópályájára épült, és a koncert felvételéből készült album az eladási listák élén nyitott. Az énekes-dalszerző szerint az ellenségeskedésnek nincs értelme, és mindenkit emberszámba vesz, még ha őt nem is.

A Fonogram és Artisjus-díjasok idei névsorát összehasonlítva a Petőfi Zenei-díjéval, látható, hogy szinte nincs átfedés, csupán a 4S Street kapott mindkét díjat. Ez a tendencia 2023-ban is megfigyelhető volt, és 2022-től visszafelé haladva kezd kialakulni egy egységesebb minta több metszésponttal.

A Petőfi Zenei-díj aktualitásának kérdése Fluor Tomi és Lil Frakk által is felvetett probléma. A rádiós közegben olyan előadók, mint a Pogány Induló – akiket az Artisjus és a Fonogram is díjazott idén –, nehezebb alappal indulnak, de társadalmi hatásuk elvitathatatlan.