A világ leghalálosabb állatai

Meglepő adatokat közölt a VisualCapitalist a napokban, amelyek alapján kiderült, mely állatok okozzák a legtöbb ember halálát világszerte.

A statisztikák szerint a szúnyogok vezetik a listát, évente több mint 700 000 ember halálát okozva különböző halálos betegségek, mint például a dengue, a sárgaláz és a malária terjesztésével. Becslések szerint a szúnyogok felelősek lehetnek az emberiség történetében elhunytak felének haláláért.

Az ember saját maga is veszélyt jelent fajtársaira, évente közel 400 000 emberölés történik, ami az emberi áldozatok számát tekintve a második helyre sorolja az embert. Ebben a számban csak az emberölési esetek szerepelnek, a halálos kimenetelű balesetek nélkül.

A kígyók évente 138 ezer halálos támadással a harmadik, míg a kutyák a veszettség terjesztésével 59 ezer ember haláláért felelősek, ők a negyedik helyen állnak. Az ötödik helyen a gyilkos bogarak következnek, amelyek a Chagas-kórt terjesztő parazitákat hordozzák, ez a betegség pedig éveken át kezeletlenül maradhat, súlyos szövődményekkel járva.

A lista további részén nagytestű emlősök találhatók, mint az oroszlánok, a vízilovak és az elefántok. Érdekesség, hogy a medvék évente csupán körülbelül egy ember haláláért felelősek, így nem kerülnek fel a leghalálosabb állatok listájára.

A top 10 leghalálosabb állat a következő:

  1. Szúnyogok - 725 000 ember haláláért felelősek
  2. Emberek - 400 000 emberölés
  3. Kígyók - 138 000 halálos támadás
  4. Kutyák - 59 000 ember haláláért felelősek a veszettség miatt
  5. Gyilkos bogarak - 10 000 ember haláláért felelősek a Chagas-kór terjesztésével
  6. Skorpiók - 3 300 ember haláláért felelősek
  7. Krokodilok - 1 000 ember haláláért felelősek
  8. Elefántok - 600 ember haláláért felelősek
  9. Vízilovak - 500 ember haláláért felelősek
  10. Oroszlánok - 200 ember haláláért felelősek.

(Az adatok a BBC Science Focus és a VisualCapitalist forrásaiból származnak.)