Vigyázzon, mit hoz haza a nyaralásból!

Egy egzotikus növény vagy virág hazahozatala a nyaralásról veszélyt jelenthet a saját növényeinkre és a hazai élővilágra is. Négy agrárszervezet közös közleményében figyelmeztetnek, hogy Európai Unión kívülről érkező növények behozatala komoly következményekkel járhat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács azt javasolja, hogy utazók ne hozzanak magukkal növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket.

A PlantHealth4Life kampány, amelyet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az Európai Bizottság és 22 európai ország támogat, rávilágít arra is, hogy a külföldről érkező növények kártevői jelentős károkat okozhatnak az Európában honos és termesztett növényeknek.

Egy 2013-as eset, amikor Dél-Olaszországban az amerikai kontinensről származó Xylella fastidiosa baktérium jelent meg, drámai példája annak, hogy milyen pusztítást végezhet egy behurcolt kártevő. Puglia régióban több mint 21 millió olajfát fertőzött meg és pusztított el.

Ez a baktérium mára több európai országban is megjelent, és akár 400-600 különböző gazdanövényen is képes megélni, beleértve a csonthéjasokat, citrusféléket, szőlőt és más dísz- vagy vadon élő őshonos növényeket.

Az elővigyázatosság különösen fontos, mivel a növényi károsítók bekerülése után gyakran már nincs hatékony védekezési mód, vagy a helyi növények nem elég ellenállóak a betegséggel szemben. Invazív fajok is érkezhetnek ilyen módon az országba, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra.

Az online növényvásárlás során is figyelni kell arra, hogy a növényekhez mellékeljenek egy növényegészségügyi bizonyítványt, amely igazolja, hogy a növények mentesek az uniós zárlati és vizsgálatköteles károsítóktól, és megfelelnek az Unióba való behozatal követelményeinek. A növényi kártevők és betegségek hatással lehetnek az élelmiszerbiztonságra, a gazdaságra és a környezetre, míg az egészséges növények egyet jelentenek a biztonságos élelmiszerrel és a fenntartható jövővel.