Vasárnapi választások utórengései

A vasárnapi önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményei jelentős hatással vannak a magyar politikai erőviszonyokra. A Fidesz-KDNP erősödött, míg az ellenzéki pártok különböző kihívásokkal néznek szembe.

Magyarországon vasárnap rendezték meg az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ahol a Fidesz-KDNP 44,79 százalékkal 11, a Tisza Párt 29,60 százalékkal 7, az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek 8,08 százalékkal 2, míg a Mi Hazánk 6,74 százalékkal 1 mandátumot szerzett az Európai Parlamentben.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a Fidesz-KDNP eredménye a 2026-os választások szempontjából sikeresnek tekinthető, mivel a mostani szavazatarány az országgyűlési választáson kétharmados többséget eredményezett volna. Az önkormányzati választásokon is támogatásnövekedést tapasztaltak, kivéve Budapestet, ami külön történetet jelent.

A Tisza Párt a protest szavazókat tudta meggyőzni, erős pozíciót szerezve az ellenzéki térfélen. Mráz szerint a Tisza Párt számára komoly kihívások állnak előtt, mint például a jelöltállítás és a programalkotás. Gyurcsány Ferenc pártja, a DK pedig továbbra is számottevő, hiszen 8 százalékkal az 5 százalékos küszöb fölött vannak.

A DK-MSZP-P lista eredménye csalódást keltett, hiszen 8 százaléknál többre számítottak. Mráz Ágoston Sámuel szerint a Gyurcsány-párt kínálatára 10 százaléknál többen nem kíváncsiak, és a következő két évben dől el, hogy képesek-e nagyobb baloldali pártot építeni.

A Momentum a Fővárosi Közgyűlésben nem lesz tényező, az Országgyűlésben azonban van frakciójuk, így a miniszterelnökkel való konfrontálódásban még van lehetőségük. Mráz szerint a Momentum hamarosan a Tiszánál köthet ki.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a Fidesz eredménye az óriásira emelt tét miatt kudarcnak tekinthető. A választási kampány során minden idők legnagyobb mozgósításáról beszéltek, de a végeredmény nem volt sikeres.

Horn Gábor a Tisza Pártot tartja a legerősebb ellenzéki erőnek, és úgy véli, hogy a Gyurcsány-projekt kudarcot vallott. A Tisza Párt története most kezdődik igazán, és eldől, hogy Magyar Péter képes-e komoly, működőképes pártot építeni.

A Republikon vezetője szerint a DK-nak újra kellene gondolnia magát, személyi következtetésekkel együtt, és újjászervezniük kellene magukat. A Momentum politikai jövője még biztosított lehet, de a mély válsággal valamit kezdeniük kell.

A Mi Hazánk Mozgalom a kutatócégek által várt eredményt érte el, és a szélsőjobboldali szubkultúra radar alatt épül. A Fidesz jelentheti a legnagyobb veszélyt számukra, mivel időnként hasonló hangokat pengetnek.

Június 9-én történelmi nap volt, amikor először tartották egy időben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Az eseményeket az Index percről percre tudósításában követtük.