A parlament kétnapos ülést tart a választások után

A magyar Országgyűlés a tavaszi ülésszak utolsó, kétnapos ülését tartja, melyen többek között Sulyok Tamás köztársasági elnök tisztségétől való esetleges megfosztásáról is döntenek.

A parlament hétfői napirendje 13 órakor kezdődik megemlékezéssel, amely az ügyészség napjára, valamint a magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek napjára történik. Ezt követően napirend előtti felszólalásokra kerül sor, majd több mint két órán keresztül interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el.

A képviselők titkos szavazáson döntenek egy ellenzéki kezdeményezésről, amely a köztársasági elnök tisztségétől való megfosztását célozza. Dobrev Klára vádakat fogalmazott meg Sulyokkal szemben, miszerint érintett volt illegális földügyletekben, azonban az Ügyészség nem talált jogsértést az alkotmánybíróként eltöltött ideje alatt. A szavazást követően a képviselők mintegy negyven percen át kérdezhetik a kormányt.

A parlament továbbá vitát folytat a törvényjavaslatok bizottsági jelentéseiről és összegző módosító javaslatairól. Ezek között szerepel az államfő kegyelmezési jogkörével összefüggő alaptörvény-módosítás, valamint a gyermekvédelmi törvények módosításának kérdése is.