A magas BMI és az agy öregedése közötti kapcsolat

Egy friss kutatás fényt derített arra, hogy a magas kumulatív testtömegindex (BMI) jelentős hatással van az agy egészségére különböző korcsoportokban.

A Health Data Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint a magas BMI összefügg a csökkent agytérfogattal, a fehérállományi elváltozások fokozódásával és a mikroszerkezeti integritás károsodásával. Han Lv docens, a Pekingi Barátság Kórház és a Fővárosi Orvosi Egyetem munkatársa által vezetett kutatás 16 éves időszak adatait elemezte, és kimutatta, hogy a magas BMI különösen a 45 évnél fiatalabb és a 60 évnél idősebb felnőttek esetében függ össze a kisebb agytérfogattal és a fehérállomány hiperintenzitásának (WMH) nagyobb volumenével.

Han Lv docens szerint a magas kumulatív BMI káros az agy egészségére, különösen a fiatal felnőttek esetében, ahol a hatás körülbelül 12 évnyi agyi öregedésnek felel meg. Javasolja, hogy a 26,2 kg/m² alatti BMI fenntartása elősegítheti a jobb agyi egészség megteremtését.

A kutatók általánosított lineáris modellt alkalmaztak a kumulatív BMI és az agy különböző képalkotási jellemzői közötti kapcsolat elemzésére. Mendel-féle randomizációs elemzést is végeztek, hogy genetikai adatok alapján ok-okozati összefüggéseket állapítsanak meg. Az eredmények szerint a magas BMI ok-okozati összefüggésben áll a kisebb szürkeanyag-térfogattal és a megnövekedett frakcionális anizotrópiával bizonyos agyi régiókban, ami az egészséges BMI fenntartásának fontosságát hangsúlyozza az agy egészségének megőrzése érdekében az egész felnőttkorban.

Han Lv docens kiemelte, hogy a kutatás kulcsfontosságú betekintést nyújt a BMI és az agy egészsége közötti összefüggésbe, és hangsúlyozza a BMI ellenőrzésére irányuló közegészségügyi stratégiák szükségességét a jobb neurológiai eredmények érdekében. A jövőbeli kutatásoknak a longitudinális neuroképalkotási adatok megszerzésére kell összpontosítaniuk, hogy tovább vizsgálják ezeket az összefüggéseket.