A Tisza Párt megkerülhetetlen szereplővé vált Budapesten

A Tisza Párt jelentős befolyásra tett szert a budapesti önkormányzati választásokon, ahol a Fővárosi Közgyűlésben egyenlő mandátumszámmal rendelkezik a Fidesz–KDNP szövetséggel, de a kerületi polgármester-választásokon nem okozott jelentős változást.

A választások előtt felmerült kérdések közül az egyik, hogy a Magyar Péter vezette Tisza Párt milyen mértékben tud befolyásolni a fővárosi politikát. A választások eredményei alapján a Tisza Párt 10-10 mandátumot szerzett a Fővárosi Közgyűlésben, ezzel egyenlő erőviszonyokat teremtve a Fidesz–KDNP szövetséggel szemben, és megelőzve a DK–MSZP–Párbeszéd triót, valamint Vitézyék-LMP és a Kutyapártot is.

A Tisza Párt polgármesterjelöltjei négy kerületben indultak, két Fidesz, és két ellenzéki vezetésű kerületben. A jelöltek között volt Barna Judit a X. kerületben, Orbán Árpád a XI. kerületben, Dálnoki Áron a XVII. kerületben, és Balogh Balázs a XVIII. kerületben. A VII. kerületben tervezett jelöltjük, Lajos Béla végül nem indult.

A Fidesz által vezetett kerületekben a Tisza Párt jelöltjei nem értek el jelentős eredményt. A X. kerületben Barna Judit a harmadik helyen végzett, míg a XVII. kerületben Dálnoki Áron a második helyet szerezte meg, de nem tudta megakadályozni a fideszes polgármesterek győzelmét.

Az ellenzéki vezetésű kerületekben a XI. kerületben Orbán Árpád a harmadik helyen végzett, ahol a DK-s László Imre polgármester maradt. A XVIII. kerületben Balogh Balázs szintén a harmadik helyen végzett, itt a DK-s Szaniszló Sándor nyert. Mindkét kerületben a Tisza Párt jelöltjeinek indulása nem befolyásolta jelentősen a győztes személyét.

Összességében a Tisza Párt jelentős befolyást szerzett a Fővárosi Közgyűlésben, de a kerületi polgármester-választásokon nem változtatták meg a győztesek kilétét. A párt Budapesttel kapcsolatos konkrét elképzeléseiről keveset lehet tudni, de Magyar Péter Facebook-bejegyzése alapján céljaik között szerepel a fővárosi politikai helyzet megváltoztatása.