"Ilyet senki sem tehet" - a Telex bocsánatot kért Hundred Sinstől

A Telex újságírója, Sajó Dávid egy maszk nélküli fotót osztott meg Hundred Sinsről, amiért a szerkesztőség bocsánatot kért, és leváltották a rovatvezetői pozíciójából.

A hétvégén Sajó Dávid, a Telex újságírója egy olyan fotót tett közzé, amelyen Hundred Sins maszk nélkül látható, annak ellenére, hogy a zenész nagyon ügyel arra, hogy kinézete ne legyen nyilvános. A kép rövid időre volt elérhető, de a történtek után a Telex After rovatvezetője Instagram-posztban kért elnézést. A Telex szerkesztősége is kiadott egy közleményt, amelyben szintén bocsánatot kértek a történtekért.

Német Tamás, a Telex főszerkesztője szerint Sajó Dávid elfogadhatatlan hibát követett el, amikor közzétette a képet. "Ilyet senki sem tehet, egy újságíró pláne nem léphet ki a szakmája keretei közül. Mi a Telexnél komolyan vesszük a szakmai, etikai normákat, saját etikai és magatartási kódexünket" – hangsúlyozta a főszerkesztő.

A történtek következményeként, noha elismerik Sajó Dávid sokéves szakmai munkáját és érdemeit, a döntés megszületett: leváltják őt a Telex After rovatvezetői pozíciójából. A rovat szakmai vezetését és a rovatvezetői feladatokat Bicsérdi-Fülöp Ádám veszi át.

A nyilvános helyeken vörös maszkot viselő zenei producer, Hundred Sins (azaz Pócsi Botond) arcát eddig legfeljebb a hozzátartozói és barátai ismerték, mivel kizárólag inkognitóban mutatkozott a rajongók előtt; így akarta elkerülni a hírnévvel járó esetleges nehézségeket.

Hundred Sins néhány napja az Instagram-oldalán egy felfokozott hangvételű posztban fakadt ki. A bejegyzés szerint „Magyarország első számú zenei újságírója” (a telexes Sajó Dávid) leleplezte a zenei producert, miután egy maszk nélküli képet tett közzé róla a platformon.

Az ügy előzménye, hogy a két fél valamin összekapott, és Sajó Dávid először megfenyegette a zenészt, hogy leleplezi őt, majd pedig valóban közzé is tette Instagram-oldalán a régebbi interjúból kivágott, Hundred Sinsről készült fotót.

Hundred Sins posztja után zenésztársa, Azahriah is megszólalt az ügyben, ám az Instagram-bejegyzést rövid időn belül törölte. Azahriah élete egyik legnagyobb zeneipari csalódásának könyvelte el az esetet, és a Telexet manipulatívnak nevezte.

Sajó Dávid a 24 órán át elérhető Instagram-sztoriban beismerte, hogy hibázott, átlépett egy olyan határt, amit nem kellett volna, sajnálja, és elnézést kér. Mint kiderült, „egy régóta húzódó, kissé egyoldalú konfliktusról” van szó, amire „a lehető legrosszabbul reagált”.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki mind a zenei, mind az újságírói körökben, a lap ezért bocsánatot kért Hundred Sinstől, és leváltotta a Telex After éléről Sajó Dávidot.

Német Tamás, a Telex főszerkesztője szerint a Telexnél továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy egy hiteles, a szakmai elveket követő minőségi újságot készítsünk, amiből magyarok milliói tájékozódhatnak országszerte, legyen szó politikáról vagy kultúráról.