A Fidesz visszaszorulása a településtípusokban

A Fidesz, habár teljesítette az Orbán Viktor által elvárt 2 milliós abszolút szavazatszámot, a magas részvétel miatt csak 45 százalék alatti eredményt ért el, ami jelentős visszaesést jelent a 2019-es adatokhoz képest.

A legutóbbi EP választáson 43,5 százalékos részvétel mellett a Fidesz országosan 7,5 százalékos relatív szavazatvesztést szenvedett el. A legnagyobb visszaesést nem Budapesten, hanem a megyei jogú városokban és a 20 ezres lélekszám feletti városokban tapasztalták, különösen Győrben és Debrecenben, ahol a párt több mint 12 százalékpontot veszített. Az ezer főnél kisebb településeken is 6,6 százalékos volt a Fidesz viszonylagos visszaesése.

A megyei bontásban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szerepelt a legjobban a Fidesz 54,5 százalékkal, és csak néhány további megyében érte el az 50 százalékot. Budapesten és Csongrád megyében a legkevésbé volt népszerű a Deutsch Tamás vezette lista.

Az újszerű fejlemények közé tartozik, hogy Győr-Moson-Sopron megyében és Csongrádban több mint 11 százalékponttal esett vissza a Fidesz támogatottsága, miközben a TISZA itt az országos átlag feletti eredményt ért el.

A települési szintű adatok alapján a Fidesz a legnagyobb veszteségeket a törzsterületein szenvedte el, különösen a Homokhátságon, Hajdú-Bihar északi részén, és a Dunántúl északi részén.

Budapesten is jelentősen csökkent a kormányzópárt támogatottsága, különösen a budai oldalon és a XVI. kerületben, ahol tíz százalékpontos csökkenést is megfigyeltek, míg a VIII. kerületben a legkisebb, 5,6 százalékpontos csökkenés is 40 százalék alá vitte a pártszövetség támogatottságát.