A rendszer megrendült, de nem dől meg

Az Economx elemzője, Ember Zoltán Levente szerint a rendszer bár ütést kapott, de a Fidesz továbbra is rendelkezik a szükséges eszközökkel, és a Tisza gravitációs ereje döntő lehet a következő két évben.

A Fidesz sikereit és kudarcait elemezve Ember Zoltán kiemelte, hogy a párt több megyei jogú várost és a budai várat is visszaszerezte, valamint a megyei közgyűlésekben is többsége van, kivéve egy megyét. Emellett jelentős szavazói támogatottságot és az Európai Parlamenti választás győzelmét is fel tudhatja sorolni eredményei között. Ugyanakkor jelentős veszteségeket is elszenvedett a kis- és középvárosokban, és több váratlan vereséget is megélt fontos településeken, mint például Pask, Mosonmagyaróvár és Keszthely. A 10-20-30 ezres kategóriában az ellenzéktől átvett települések száma meglehetősen rövid, ami miatt a Fidesz feje fölött összegyűlhetnek a felhők. Az elemző szerint a Fidesznek ez volt a legpesszimistább forgatókönyve, és a jelenlegi eredmények alapján a párt potenciálja korlátozottnak tűnik, ami aggodalomra adhat okot a következő országgyűlési választások előtt.

A Tisza párt eredményei a várakozásokat felülmúlva 23-29 százalék között alakultak, helyenként 32 százalékot is elérve, ami közel áll a 2022-es teljes ellenzéki együttműködés eredményéhez. Budapesten pedig olyan eredményt értek el, hogy ugyanakkora frakcióval lesznek jelen, mint a Fidesz, miközben a többi ellenzéki pártot mintha megsemmisítette volna. Az elemző szerint ez a siker gravitációt teremt a Tisza felé, és a független polgármesterek, valamint az ellenzéki pártok tagjai is érdeklődést mutathatnak a párt iránt.

A Momentum számára az eredmények jelentős visszaesést jelentenek az EP-választáson elért sikerekhez képest, hiszen az alig több mint 3 százalékos eredmény és a sok elvesztett polgármesteri pozíció komoly csalódást okozhat a pártnak. Az Iránytű Intézet ügyvezetője szerint a Momentum jövője nagyban függ attól, hogy mennyi ideig tart feldolgozniuk ezt a kudarcot és hogyan szerveződnek újra. Az elemző szerint a pártvezetés büntetése helyett a jutalmazásra kellene törekedniük, és a jövőbeni ideológiai pozícionálásuk is döntő lehet.