25 évesen polgármester lett Alföldi Róbert unokaöccse

Alföldi Albert, aki mindössze 25 éves, a borairól és pincefalujáról ismert Hajós városának polgármestere lett. A független jelöltként induló Alföldi a szavazatok 51,61 százalékát szerezte meg, a Baja közelében fekvő, jelentős sváb kisebbséggel rendelkező 2700 lakosú kisvárosban.

Alföldi Albert családja nem idegen a közéleti szerepvállalástól; nagyapja az MSZP egykori parlamenti képviselője volt, aki tavaly novemberben halt meg életének 84. évében, míg nagybátyja, Alföldi Róbert, ismert színész-rendező. Hajós városa egyedülálló jelenség Európában az 1300 présházból és a hozzájuk tartozó pincékből álló pincefalujával. A választáson a részvételi arány majdnem 65 százalék volt, ami kiemelkedőnek számít. A városban ritkán történik polgármester-váltás; Alföldi előtt a pozíciót Schőn Ferenc töltötte be öt cikluson át, azt követően Estók Mihályné Szalczer Erzsébet három cikluson keresztül vezette a várost. A városi testületben Alföldi mellett további öt független és egy fideszes képviselő foglal helyet.

Hajós Bács-Kiskun vármegye délnyugati részén helyezkedik el, Kalocsától délkeleti irányban 20, Bajától északkeleti irányban 30 kilométerre. A város büszkesége a mintegy 1300 présházból álló pincefalu, amely az alattuk elhelyezkedő, löszbe vájt pincékből áll. Emellett a messze földön híres jó borok felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak.

Mint ismert, június 9-én két választást tartottak Magyarországon: először a modern Magyarország történetében az európai parlamenti választással egy időben önkormányzati választáson is voksolhattunk. Alföldi Albert fölényes győzelmet aratott a szintén független jelölt, Knehr Istvánnal szemben.

Nyitóképünkön Alföldi Albert. Fotó: Facebook/Alföldi Albert Polgármesterjelölt