Győr új polgármestere Pintér Bence

Szoros verseny után Pintér Bence lett Győr polgármestere, megelőzve a Fidesz jelöltjét, Dézsi Csaba Andrást és az ex-fideszes Borkai Zsoltot.

A győri polgármesteri posztért folyó küzdelemben Pintér Bence (LMP-Zöldek, Momentum-TSZV) 35,15%-os eredménnyel végzett az élen, míg a második helyen Dézsi Csaba András (Fidesz) 30,40%-kal, a harmadik helyen pedig Borkai Zsolt (Borkaival Közösen a Jövőnkért) 27,02%-kal zárt. A szavazatok 100%-os feldolgozottsága után Pintér Bence 439 szavazattal többet kapott, mint a Fidesz jelöltje.

A választási vereségét elegánsan viselő Dézsi Csaba András egy emlékezetes Facebook-posztban gratulált Pintér Bencének, ugyanakkor "tökéletesen alkalmatlannak" nevezte őt a polgármesteri feladatok ellátására. Dézsi szerint a város veszített, és rosszul esett neki, hogy 25 ezer győri másra szavazott.

A városban izgalmasra sikeredett a választási kampány, hiszen Dézsi Csaba András, a Fidesz jelöltje ellen a korábbi fideszes, de a szexbotránya miatt pártjából kilépett és polgármesteri posztjáról lemondott Borkai Zsolt is ringbe szállt.

A választási előrejelzések ellenére nem Borkai, hanem az újságíróból lett politikus, Pintér Bence jelentette a legnagyobb kihívást Dézsi számára, akit a Fidesz jelöltje ellenségként bélyegezett meg a munkája miatt, és még csak vitatkozni sem volt hajlandó vele.

A választási kampány során a Dézsi Csaba Andrást támogató civil szervezet először Borkait támadta "gyurcsányozással", majd később minden kihívót beemeltek az óriásplakátokra.

Orbán Viktor miniszterelnök egy alkalommal látogatott el Győrbe a kampány során, ahol lényegében csak Dézsi Csaba Andrással találkozott egy kávé erejéig, míg Magyar Péter nagy tömeget vonzó gyűlést tartott a városban.

Győrben összesen heten is elindultak a polgármesteri székért. A 2019-es önkormányzati választást annak ellenére Borkai Zsolt tornász, sportvezető és politikus nyerte, hogy addigra már ismert volt az adriai szexbotránya. Ő aztán lemondott, majd egy új választáson Dézsi Csaba András nyert, és az elmúlt négy évben ő vezette a várost.

A Momentum pártelnöke, Donáth Anna, a választási eredmények fényében hangsúlyozta, hogy a párt sikereket ért el, mint például Pintér Bence győri győzelmét, amellyel sikerült elhódítani a várost a Fidesztől. Donáth Anna nem mondott le posztjáról, és a párt közösségével kapcsolatban kiemelte, hogy "történtek kudarcok, de mindig felálltunk belőlük", és hozzátette, hogy "Együtt maradunk és erősebbek leszünk".

Pintér Bence a választási győzelme után kijelentette, hogy nem fog háborúzni, és nem szükséges, hogy a Fidesz ezt tegye. A győri Fidesz egy kivételével az összes egyéni választókerületben nyert, de Pintér hangsúlyozta, hogy a városért együtt kell dolgozniuk. A következő három hónapban egy tiszta átadás-átvétel megvalósítását Pollreisz Balásszal, a jelenlegi önkormányzati képviselővel fogja felügyelni. Pintér Bence elsődleges célja az átláthatóság megteremtése a városházán, és szeretné, ha a városházi dolgozók öt évre készülnének együttműködésre.

A DK-s polgármesterjelölt, Glázer Tímea, aki korábban az önkormányzat tagja volt, a választáson csak 3,45 százalékot, 2026 szavazatot kapott, így sem egyéniben, sem listán nem jutott be az önkormányzatba. Pintér Bence szerint ez az eredmény azt mutatja, hogy Győr változást szeretne, de vannak olyan ellenzéki szereplők, akik ezt nem vették észre.

Dézsi Csaba András a választási eredményeket követően gratulált Pintér Bencének, de hozzátette, hogy rosszul esett neki, hogy 25 ezer győri ember másra szavazott, és úgy véli, hogy Pintér mind tudásában, mind tapasztalat hiányában alkalmatlan a polgármesteri feladatra. Pintér Bence a győzelem után elmondta, hogy a következő öt évben Győrben fog dolgozni.