Pikó legyőzte a főispánt

Józsefváros polgármestere továbbra is Pikó András marad, miután legyőzte ellenfeleit a Budapest VIII. kerületi önkormányzati választáson.

A 2024-es választáson a C8-Momentum-DK-Párbeszéd-ZÖLDEK-Szikra Mozgalom-LMP - Zöldek koalíció jelöltje, Pikó András 48.86%-os eredménnyel szerezte meg a polgármesteri címet, megelőzve a FIDESZ-KDNP jelöltjét, Sára Botondot, aki 44.53%-ot ért el. A Mi Hazánk jelöltje, Ébl György 3.21%-ot, az MSZP-s Szili-Darók Ildikó 1.7%-ot, míg a Szolidaritás-Lokálpatrióták7-Helló Pesterzsébetiek jelöltje, Simon György 1.69%-ot kapott.

A képviselőtestület összetétele is hasonlóan alakult: a C8-Momentum-DK-Párbeszéd-ZÖLD koalíció 9 képviselői helyet szerzett, míg a FIDESZ-KDNP 6-ot. Egy független és egy MSZP-s képviselő is helyet kapott a testületben, míg a Mi Hazánk és a Szolidaritás képviselő nélkül maradt.

Pikó András győzelme különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy 2019-ben hajszálnyi különbséggel nyert egy erősen fideszesnek számító kerületben. Akkor Sára Botondot, Kocsis Máté korábbi polgármestert váltotta, aki főispáni karrierjét félretéve indult újra a választáson.

A választási küzdelem során Pikó Andrásnak nem csak a FIDESZ-KDNP jelöltjével kellett megküzdenie, hanem a helyi pártokkal való egyeztetések során felmerülő nehézségekkel is. Az MSZP például az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy indítja a regnáló polgármester ellen a szocialista alpolgármestert, Szili-Darók Ildikót.

Az eredményeket június 9-én, 22:37-kor frissítették utoljára.

A Budapest XXII. kerületi önkormányzati választáson szoros küzdelemben, de ismét Karsay Ferenc, a FIDESZ-KDNP jelöltje nyerte el a polgármesteri címet 44.8%-os eredménnyel, megelőzve a DK-Momentum-Jobbik-LMP - Zöldek-MSZP-Párbeszéd- ZÖLDEK koalíciójának jelöltjét, Perlai Zoltánt, aki 43.41%-ot ért el. A Mi Hazánk jelöltje, Esze Tamás 5.76%-ot, míg a BTBKE jelöltje, Iván János 4.75%-ot kapott. A Szolidaritás-Lokálpatrióták7-Helló Pesterzsébetiek jelöltje, Dankóné Hegedűs Jolán 1.28%-ot ért el.

A XXII. kerületi képviselőtestületben a FIDESZ-KDNP 8 képviselői helyet szerzett, míg az ellenzéki koalíció 7-et. Emellett a Mi Hazánk és az MKKP is 1-1 képviselőt tudhat magáénak, míg a Szolidaritás és a BTBKE képviselő nélkül maradt.

2019-ben Karsay Ferenc szintén nehezen, de megőrizte pozícióját a XXII. kerületben, annak ellenére, hogy a képviselőtestületben az ellenzék volt többségben. Az ellenzék jelöltjeinek egyeztetése során előválasztást rendeztek, amelyet a DK-s Perlai Zoltán nyert meg, így ő lett az ellenzéki koalíció jelöltje a 2024-es választáson.

Az utolsó frissítés a XXII. kerületi választási eredményekre június 9-én, 23:13-kor történt.