Magyarországon minden negyedik gyermeket egyedülálló szülő nevel

Az Egyenlítő Alapítvány által szervezett Hard Talks eseményen a magyarországi egyedülálló szülők helyzetét és kihívásait tárgyalták, kiemelve, hogy a kétmillió 18 év alatti gyermek közül 500 ezer egyedülálló szülővel él, ami minden negyedik gyermeket érint.

Az alapítvány adatai szerint Magyarországon 276 ezer családban az anya, 64 ezer családban az apa neveli egyedül a gyerekeket, és 27 ezer egyszülős család egyben nagycsalád is, három vagy több gyermekkel. Emellett 24 ezer olyan gyermek él egyetlen szülővel, akik fogyatékossággal élnek, és 200 ezer házasságban nem élnek együtt a szülők, de még nem váltak el. Az egyszülős családokban magasabb a sérült gyereket nevelők aránya, mivel gyakran az anyák maradnak magukra ilyen helyzetekben – nyitotta meg a fórumot Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány alapítója és vezetője. A beszélgetés résztvevői között volt Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője; Nyáry Krisztián, író és egyedülálló édesapa; valamint Tibenszky Móni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója és vezetője.

Nagy Anna kiemelte, hogy az Egyszülős Központot azzal a céllal hozták létre, hogy támogassa az egyedülálló szülőket, akik a mindennapokban számos kihívással és előítélettel néznek szembe. Nyáry Krisztián saját tapasztalatai alapján beszélt az egyszülőség kihívásairól, például az adminisztrációs terhekről és a társadalmi empatia hiányáról. Tibenszky Móni Lisa a közösségi támogatás és az önismeret fontosságát hangsúlyozta az egyedülálló szülők számára.

Az egyszülős családokat különösen érintik a megkülönböztetések, az időbeosztás nehézségei és az anyagi problémák. Nagy Anna szerint egy egyszülős család különösen intim és meghitt környezetet tud teremteni, ahol a gyermek fókuszáltabb figyelmet kap. Az Egyenlítő Alapítvány szerint fontos lenne társadalmi párbeszédet indítani a kérdésről, hogy az egyedülálló szülők ne kerüljenek hátrányba.

Nagy Anna hozzátette, hogy minden egyszülős család története egy traumával kezdődik, és a krízist gyakran nincs idő feldolgozni. Az egyszülős családok 40 százaléka szegény, és sok család csak az Egyszülős Központ segítségével tud eljutni nyaralni. Az alapítvány iskolaszünetekben napközis táborokat szervez, hogy a szülők tudjanak dolgozni.

A házimunka megosztása kapcsán a résztvevők kiemelték, hogy a gyerekeknek elsősorban a gyerekkort kell megélniük, plusz terhek nélkül. Az elvált szülők gyermekeit már nem stigmatizálják annyira, mivel már nem kisebbségről van szó. Nagy Anna szerint a legfontosabb, hogy a szülők a gyerekek érdekében képesek legyenek félretenni a sértettséget. Nyáry Krisztián szerint sokan azért nem tudnak segítséget kérni, mert nem merik kimondani az olyan tabu szavakat, mint a válás vagy özvegység.