Santorini: A bor szerelmeseinek paradicsoma

A görög, vulkáni eredetű Santorini szigete lenyűgöző: a kristálytiszta tenger és a kulináris élvezetek tökéletes kombinációját kínálja.

Ha idén Santorini szerepel az utazási tervei között, ne hagyja ki a helyi, karakteres borok felfedezését, és ismerje meg a helyi borászok szenvedélyét. A sziget az assyrtiko szőlőfajtának köszönhetően vált Görögország egyik vezető szőlőtermő vidékévé, amely a kihívásokkal teli éghajlati viszonyok között is kitűnően fejlődik.

Santorini és Assyrtiko – egy görög álompár

Az őshonos assyrtiko szőlőfajta erős savasságáról és finom, füstös jegyeiről vált ismertté. A száraz és édes Vinsanto változatok egyaránt nagyra értékeltek világszerte.

A sziget szőlőültetvényei, beleértve a testvérsziget Thirasiát is, olyan szőlőt termelnek, amely jól bírja az intenzív napsütést és az erős szélt. A szőlőművelés itt egyedülálló módon, a növényeket kosárba fonva, közvetlenül a föld felett nevelik, így védekeznek az erős szél ellen. Ez a kouloura néven ismert módszer segít megőrizni a talaj szűkös nedvességtartalmát is, ami különösen fontos, mivel a szigeten kevés a csapadék. A szőlőtáblák elrendezése is különleges, a növényeket egymástól távol ültetik, hogy a gyökereknek ne kelljen versengeniük a vízért.

A Vinsanto desszertbor készítése során a késői szüretelésű szőlőt legfeljebb két hétig szárítják a napon, ami magas, 200-300 gramm/liter maradékcukor-tartalmat eredményez. Ezt a cukortartalmat az assyrtiko szőlőfajta jellegzetes savassága tökéletesen kiegyensúlyozza. Az édes borok ízvilágát aszalt csonthéjas gyümölcsök aromái, mazsola, karamell és csokoládé jegyei teszik teljessé.