Donald kacsa kilencvenedik évfordulója

Donald kacsa, aki eredetileg csak mellékszereplő lett volna a mindig vidám Mickey egér mellett, a világ egyik legnépszerűbb Disney karakterévé nőtte ki magát. A bunkó, nadrágot nem hordó kacsa Finnországban kultikus státuszt élvez, és még világnapja is van: június 9.

Kilencven évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy Donald kacsa, aki gyakran mérgelődik és bénázik, ilyen népszerű lesz. A karakternek, aki a szerencsétlenségét egy márciusi péntek 13-ra datálják, június 9-én van a világnapja, amikor 1934-ben először jelent meg a vásznon a The Wise Little Hen című animációs filmben.

Az 1930-as években Walt Disney egy ellenpólust keresett Mickey egér mellé, így született meg Donald kacsa, aki türelmetlen, pesszimista és gyakran morálisan megkérdőjelezhető döntéseket hoz. A karakter hangját Clarence Nash adta, aki később Tony Anselmót tanította be, aki a mai napig a kacsa szinkronhangja.

Donald kacsa népszerűsége gyorsan nőtt, és egy 1938-as közvélemény-kutatás szerint négy év alatt népszerűbbé vált, mint Mickey egér. Saját képregényt kapott, több animációs film készült róla, és a Donald-univerzum is bővült Daisy kacsa és a három unokaöccs, Tiki, Niki és Viki megjelenésével.

Donald kacsa nemcsak a nézők, hanem az Akadémia körében is népszerű volt, összesen tizenegyszer jelölték Oscarra, és egy díjat is nyert A Führer arcá című rajzfilmért, amelyben náci uniformisban szerepelt. Az amerikai hadsereg is besorozta 1941-ben, és több propagandafilmben és edukációs kisfilmben is szerepelt. Az amerikai katonák szerették, mert emberi karakter volt.

Donald kacsa a popkulturális jelenségek közé tartozik, Oregoni Egyetem kabalaállata lett, és Elton John is öltözött már Donald kacsának egy koncertjén. Finnországban különösen nagy a népszerűsége, ahol az Aku Ankka képregény rendkívül népszerű, és a gyerekek ebből tanulnak meg olvasni. Hannu Raittila finn író szerint Donald kacsa karaktere tökéletesen rezonál a finn emberekkel, mivel állandóan nehézségekkel küzd, és csak az eszére és a szűkös lehetőségeire támaszkodhat.