Csőzik László maradt Érd polgármestere

Csőzik László, a Szövetség Érdért jelöltje, megőrizte pozícióját Érd város polgármesteri székében, miután a szavazatok 100 százalékának összeszámolása után jelentős előnnyel vezetett.

A választási eredmények alapján Csőzik László 61,41 százalékos eredménnyel állt az élen, míg a második helyen Kardosné Gyurkó Katalin, a Fidesz jelöltje végzett 32,51 százalékkal. A harmadik helyen Farkas Gáborné Szalai Tímea, a Mi Hazánk jelöltje következett 3,71 százalékkal, míg a negyedik helyen Asztalos Éva, független jelölt állt 2,37 százalékkal.

Korábban felmerült, hogy T. Mészáros András, aki 2006 és 2019 között vezette a várost, ismét Fidesz jelöltként indulhat, azonban a párt végül Kardosné Gyurkó Szilvia mellett döntött, aki a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Őt a szavazóknak nem pártpolitikusként, hanem civilként ajánlották.

Csőzik László 2019 óta tölti be a polgármesteri tisztséget, és ebben a választási ciklusban is az összes ellenzéki párt támogatását élvezte, köztük az LMP, Jobbik, DK, Momentum, MSZP, CÉL, Mindenki Magyarországa, Párbeszéd és az MLP támogatását is.

Baján azonban váltás történt, ahol Kálmánné Bari Bernadett (Fidesz) lett a polgármester 47,93 százalékos eredménnyel. A második helyen Nyirati Klára (MARÉG) végzett 37,9 százalékkal, aki 2019-ben még az ellenzéki összefogás jelöltjeként nyert, megszakítva ezzel a 13 éve tartó fideszes városvezetést. A harmadik helyen László Károly (Bácsakaiak) állt 5,77 százalékkal, míg a negyedik helyen Üveges Tibor (MI Hazánk) kapott 5,57 százalékot, és az ötödik helyen Garami Artúr (független) végzett 2,84 százalékkal.

Egerben viszont váltás történt a polgármesteri székben: a fideszes Vágner Ákos lett a város vezetője 35,29 százalékos eredménnyel. A második helyen Mirkóczki Ádám (CKE) végzett 26,52 százalékkal, míg a harmadik helyen Pál György (DK-MSZP-Momentum-P) kapott 12,65 százalékot. Az egri választás különösen érdekes volt, mivel több, a Fideszhez köthető jelölt is indult, köztük a volt és a jelenlegi fideszes frakcióvezető (Oroján Sándor, illetve Orosz Lászlóné), valamint Tarsoly József is. Az ellenzéki összefogás szétesésével az MSZP-Momentum (Pál György) és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (Domán Dániel) is önállóan indult. Mirkóczki Ádám a szavazatok több mint 97 százalékos feldolgozottságánál elismerte vereségét és gratulált fideszes ellenfelének a győzelemhez, jelezve, hogy a hátralévő hónapokban már semmiféle döntést nem fog meghozni.

Más városokban is zajlottak izgalmas választási küzdelmek. Szekszárdon Berlinger Attila lett a polgármester a Fidesz színeiben, aki 54,1 százalékos eredménnyel győzött. A második helyen Bomba Gábor (Éljen Szekszárd) végzett 35,23 százalékkal, míg a harmadik helyen Tóth Endre (Mi Hazánk) kapott 10,59 százalékot. 2019-ben még alig több mint két százalékon múlt az ellenzéki Bomba Gábor győzelme, de most a Fidesz visszavette a vezetést a városban.

Szombathelyen az ellenzéki Nemény András megtartotta a polgármesteri pozíciót, 65,21 százalékos eredménnyel győzve. A második helyen Lenkai Nóra (Fidesz) végzett 30,01 százalékkal, míg a harmadik helyen Danka Lajos (Mi Hazánk) kapott 2,7 százalékot. Szombathely az egyetlen nagyobb város Magyarországon, ahol mind a négy polgármesterjelölt leült egymással vitázni, és ahol 1994-től mindig az országot is vezető párt adta a polgármestert, amit Nemény András 2019-ben megtört.

Az európai uniós választáson Budapest meglepetést hozhat, ahol az adatok 13,87 százalékos feldolgozottságánál a Tisza párt vezet a Fidesz előtt: előbbi a szavazatok 33,68, utóbbi 33,21 százalékát tudhatja magáénak a fővárosban. A DK-MSZP-Párbeszéd 12,15 százalékon, míg a Mi Hazánk 7,48 százalékon áll. Országos összesítésben az adatok 40 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz 11, a Tisza 7, a DK-MSZP-Párbeszéd 2, a Mi Hazánk 1 képviselőt delegálhat az uniós parlamentbe.