Új polgármestere van Csókakőnek

Csókakő községben, ahol korábban a magyar szélsőjobb több rendezvényt is tartott, önkormányzati választást követően Lévai Ildikó lett az új független polgármester.

A Fejér megyei településen, Csókakőn három független jelölt indult a polgármesteri posztért. A választáson Lévai Ildikó győzött 41.14%-os eredménnyel, megelőzve Bálint Pétert, aki 33.72%-ot, és Pálmai Viktort, aki 25.14%-ot ért el.

A választási eredményeket követően Bálint Péter programját és a neki tulajdonított névtelen kampánylevelet a helyi önkormányzat aktuális képviselőtestülete sértett hangvételű cikkben kritizálta az Önkormányzati Hírekben.

Csókakő korábbi polgármestere, Fűrész György, aki a Fideszhez köthető, véletlenül engedélyezte a European Fight Night nevű neonáci küzdősport-rendezvényt 2023 májusában. A rendezvény körüli botrányokról állítása szerint nem volt tudomása, és a rendőrség figyelmeztetése után már hiába próbálta megakadályozni az esemény megtartását.

A község neve már korábban is többször felmerült a radikális jobboldali események kapcsán. 2015-ben például a Vértesalja Gyermekei nevű szervezet emléktúrát szervezett Adolf Hitler születésnapja alkalmából, és a Betyárnapot a Betyársereg paramilitáris neonáci szervezet is támogatta.

Csókakőn több olyan emlékmű is található, amelyek a radikális jobboldalhoz köthetők, mint például a Nagy-Magyarország tere, Horthy-szobor, a Magyar Királyi Csendőrség emlékműve, betyárszobor és turulszobor.

Szerző: Rehova Kata