Az Ashley Madison-botrány: amikor a megcsalás üzletté válik

Az Ashley Madison, egy házasságtörőknek szánt társkereső oldal, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy segítsen az embereknek megcsalni párjukat, egy hackertámadás következtében vált a világ egyik legnagyobb adatvédelmi botrányának középpontjává.

Az Ashley Madison története az ezredfordulón kezdődött, amikor Darren J. Morgenstern rájött, hogy az online társkeresőkön regisztráltak jelentős része házas, és ebben látta meg a piaci rést. Az oldal 2002-ben indult, és Noel Biderman ügyvezető a "Az élet rövid. Kezdj viszonyt!" szlogennel és a diszkréció ígéretével népszerűsítette azt. Bár az etikussága vitatható, a felhasználói bázis gyors növekedése bizonyította, hogy van igény a szolgáltatásra.

A cég sikeresen működött egészen 2015-ig, amikor egy hackercsoport, az Impact Team feltörte a rendszereiket és harminc napos ultimátumot adott a cégnek. A zsarolásnak nem tettek eleget, így a hackerek közzétették a felhasználók adatait, beleértve a címüket, bankkártyaadataikat és szexuális preferenciáikat.

A Netflix dokumentumsorozata, az Ashley Madison: Szex, hazugság és botrány különböző szemszögekből mutatja be az eseményeket, beleértve a volt alkalmazottak, hackerek, nyomozók és érintett felhasználók történeteit. A sorozatban szerepel Nia és Sam Radert házaspár is, akiknek a botrány nyilvánosságra hozatala után válságba került a házasságuk, de végül együtt maradtak.

A szivárogtatás következményeként nemcsak a felhasználók, hanem a cég is komoly kritikák kereszttüzébe került. Kiderült, hogy a férfiak gyakran nem is valódi nőkkel, hanem chatbotokkal vagy alkalmazottakkal beszélgettek, és a cég nem tartotta be a diszkréciós ígéreteit. Bidermanról is kiderült, hogy ő maga is hűtlen volt, annak ellenére, hogy nyilvánosan monogám kapcsolatban élőként tüntette fel magát.

A botrány etikai dilemmákat is felvetett, hiszen az Impact Team azzal indokolta a támadást, hogy felszámolják a hazugságokra épülő vállalkozást, de a következmények tragédiához vezettek. Az Ashley Madison ellenére a mai napig működik, és az Impact Team kilétét máig nem sikerült felfedni.

Az Ashley Madison: Szex, hazugság és botrány dokumentumsorozat a Netflixen érhető el, három epizódban mutatja be a botrányt és annak következményeit.