MI-adatközpontok: miért költenek rá vagyonokat a vállalatok?

Az NVIDIA mesterséges intelligencia adatközpontjaiból származó bevétele az elmúlt három hónapban elérte a 22,6 milliárd dollárt, ami a vállalatok és országok új generációs adatközpontok iránti növekvő igényének köszönhető.

Az NVIDIA alapítója és vezérigazgatója, Jensen Huang szerint elkezdődött a következő ipari forradalom, amely során a vállalatok és országok az NVIDIA-val kötnek üzletet, hogy átálljanak a gyorsított számítástechnikára és mesterséges intelligencia gyárakat építsenek. Az NVIDIA árbevétele a gyorsjelentés szerint 26 milliárd dollár volt, ebből 22,6 milliárd dollár az adatközpontoknak köszönhető, ami éves szinten 427 százalékos növekedést jelent.

Az adatközpontok olyan fizikai helyek, ahol a vállalatok, különösen a technológiai, pénzügyi és egészségügyi nagyvállalatok, biztonságban tartják informatikai infrastruktúrájukat, mint például a szervereket, adattárolókat és hálózati berendezéseket. Ahogy egy cég növekszik, úgy nő az általa igényelt adatközpont mérete és a szükséges villamos energia mennyisége is.

A mesterséges intelligencia adatközpontok több energiára vannak szükségük a számításigényes feladatok, mint például a gépi tanulás vagy a nagy nyelvi modellek, mint az OpenAI ChatGPT által táplált modellek működtetéséhez. Az NVIDIA grafikus feldolgozó egységei (GPU) a piac vezetői, és a cég olyan nagy tech vállalatokkal lépett partnerségre, mint az Amazon, a Google, a Microsoft és a Johnson & Johnson. Az Intel az árakkal próbál versenyben maradni, legújabb szerverprocesszorait kedvezőbb áron kínálva.

A vállalatok új kihívással szembesülnek: a megnövekedő számításigény és a nagy teljesítményű chipek üzemeltetése miatt egyre több áramra van szükségük. Egyes közüzemi társaságok elektromos hálózatai már így is túlterheltek, és lassan tudnak csak reagálni az adatközpontok megnövekedett energiaigényére. A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint 2026-ra az adatközpontok annyi villamos energiát fognak felhasználni, mint Japán teljes gazdasága, míg a Dominion Energy szerint a következő 15 évben megduplázódhat az adatközpontok áramfogyasztása.

A vállalatvezetőknek dönteniük kell, hogy várják-e az áramhálózat fejlesztését, vagy új energiaforrások után nézzenek. Sokan valószínűleg az utóbbit választják, ami a földgáz- és széntüzelésű erőművek újabb térnyeréséhez vezethet, miközben a vállalatok már elkötelezték magukat a szén-dioxid kibocsátás csökkentése mellett. Az atomenergia lehet a megoldás, az Amazon már vásárolt is egy nukleáris energiával táplált adatközpontot, a Microsoft pedig szakértőket vett fel, hogy alternatív energiaforrásokat találjanak.