A magyar alapkezelők sikeres éve

Kimagasló évet zártak a legnagyobb magyar alapkezelők, az OTP Alapkezelő pedig továbbra is piacvezető maradt, jelentős mértékben növelve a profitját és kezelt vagyonát. Az MBH, a Hold és a Raiffeisen Alapkezelő profitja még nagyobb ütemben gyarapodott, és a piaci koncentráció is növekedett az előző évhez képest.

A BAMOSZ adatai szerint 2022 végén több mint 14 000 milliárd forintnyi vagyon volt a hazai befektetési alapokban, ebből a tíz legnagyobb alapkezelő kezelte a vagyon 90%-át, ami 6 százalékpontos növekedést jelent az előző évhez képest. Az OTP Alapkezelő a befektetési alapokban kezelt vagyon tekintetében az első helyen végzett, az Erste Alapkezelő a második, míg a KBC Asset Management a harmadik helyen állt. Az első tíz helyen némi változás és átrendeződés volt megfigyelhető a piaci összeolvadások és a kezelt vagyon változásainak köszönhetően.

Az OTP Alapkezelő 2018-ban veszítette el az első helyet az Erste Alapkezelőnek, de az utóbbi három évben ismét előretört, és tavaly közel duplázta a kezelt vagyonát, köszönhetően elsősorban a kötvényalapok iránti kiugró keresletnek. Az Erste Alapkezelő közel 2500 milliárdos vagyonnal maradt a második helyen, míg a KBC Asset Management kezelt vagyona is jelentősen nőtt. Az MBH Alapkezelő a negyedik helyre futott be, az OTP, az Erste és a KBC mellett ők kezelik a legtöbb, befektetési alapokban kezelt vagyont. A Hold Alapkezelő és az Eurizon is javított helyezésén, míg az OTP Ingatlan Alapkezelő a hetedik helyet szerezte meg. A Raiffeisen Alapkezelő, a VIG és a Gránit Alapkezelő zárja a listát.

Az alapkezelői nyereségek tekintetében az OTP Alapkezelő profitja kiemelkedően magas volt, közel 19 milliárd forintot ért el. Az MBH Alapkezelő a második helyre került, míg a Hold Alapkezelő a harmadik helyen végzett. A profitlistán szinte mindegyik alapkezelő növekedést mutatott, kivéve a KBC-t, ahol visszaesés volt megfigyelhető.

A pénztári és biztosítói vagyonkezelés terén is az OTP Alapkezelő áll az élen, őt az Erste és a KBC követi. A pénztári vagyonkezelésben az OTP, a VIG, a Gránit és a Hold a leghangsúlyosabb, míg a biztosítói vagyonkezelésben a Gránit és az OTP vezet. A vagyonarányos megtérülés tekintetében az MBH Alapkezelő érte el a legmagasabb, 0,91%-os megtérülést, míg az OTP Ingatlan és a Hold Alapkezelő követte őt.

A cikk szerzői hangsúlyozzák, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.