A légitársaságok algoritmusainak kijátszása és a rejtett költségek elkerülése

A nyári utazási szezon közeledtével érdemes figyelni a repülési ajánlatokat, hogy a lehető legjobb áron szerezzük meg a jegyeket. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a módszereket, amelyekkel csökkenthetjük az utazási költségeket.

A fapados légitársaságok gyakran terhelik az utasokat rejtett költségekkel, mint például a poggyászdíjak emelése vagy a fizetős ülőhely-választás, ami anyagilag oda vezethet, mintha hagyományos légitársaságnál foglaltunk volna. Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő szerint azonban vannak módszerek az algoritmusok kijátszására és a rejtett díjak elkerülésére.

A rugalmas utazási időpont nagyban megkönnyítheti az olcsó repülőjegyek megtalálását. Érdemes a légitársaságok weboldalain és árösszehasonlító oldalakon, mint a SkyScanner, a Repjegy.hu vagy az eSky.hu, a +/- 3 napos időtávlatban keresni a legkedvezőbb járatokat. A fapados légitársaságoknál az árdiagram fül alatt látható oszlopdiagram segítségével választhatjuk ki a legolcsóbb napokat.

Az árriasztások beállítása a légitársaságok applikációiban segíthet abban, hogy azonnali értesítést kapjunk az árak esésekor vagy növekedésekor. A Wizz Airnél például öt járatra állíthatunk be értesítést. A hírlevelekre való feliratkozással és a weboldalak figyelemmel követésével is értesülhetünk a legfrissebb akciókról. Egyes légitársaságok szállásfoglaló partnerekkel állnak szerződésben, és hűségpontokat kínálnak azoknak, akik mindkét szolgáltatást igénybe veszik, például a Booking.com a foglalási ár 5%-át Wizz Air hűségpontokként juttatja vissza.

A poggyászok esetében is spórolhatunk, ha például a priority csomagokat választjuk, amelyekkel kedvezőbb áron vihetünk fel kézipoggyászt és kis bőröndöt, valamint hamarabb szállhatunk fel a fedélzetre. Kompressziós zacskók használatával csökkenthetjük a ruhák térfogatát, így több helyet spórolva.

A repülőtér megválasztása is befolyásolhatja az árakat, és az átszállásokkal is jelentős összegeket takaríthatunk meg. Az incognito mód használata ajánlott a foglaláskor, hogy elkerüljük az algoritmus profilozását, míg a cookie-k engedélyezése hasznos lehet, ha személyre szabott ajánlatokat szeretnénk kapni.

Ha valaki rendszeresen vásárol extra szolgáltatásokat egy légitársaságnál, az algoritmus emelheti a jövőbeli repjegyek árát. A szakértő saját tesztje szerint az algoritmus azokat a vásárlókat, akik extra szolgáltatásokat vesznek igénybe, nem tekinti árérzékenynek, így drágábban árulja nekik ugyanazt a szolgáltatást.

A fapados légitársaságok extra díjai és a kevésbé jó fekvésű repterekről történő beutazás költségei miatt néha anyagilag már ott tartunk, ahol egy hagyományos légitársaság esetében lennénk. A szombat-kultusz is segíthet az olcsóbb jegyek megtalálásában, mivel a légitársaságok gyakran alacsonyabb árakat kínálnak a szabadidős utazóknak.

Az algoritmusok korában az árak gyakran változnak, így a filléres utazások koncepciója már a múlté. Nehéz megjósolni, mikor érdemes foglalni, de általában hónapokkal előre érdemes jegyet venni, különösen a csúcsszezonban vagy az ünnepek alatt.