Dél-Korea egyedülálló óriáskerék építésére készül

Szöul városa egy küllők nélküli óriáskerék, a Seoul Twin Eye megépítését tervezi, amelynek célja, hogy a város nemzetközi hírnevét erősítse - számolt be róla a TheB1M.

Amikor Párizsra vagy Sydney-re gondolunk, azonnal eszünkbe jutnak azok a jellegzetes építmények, mint az Eiffel-torony vagy a Sydney-i Operaház. Szöul azonban, annak ellenére, hogy gazdaságilag erős és élhető város, eddig nem rendelkezett hasonlóan ikonikus építménnyel. A Seoul Twin Eye óriáskerék megalkotásának ötlete a város nemzetközi megítélésének javítását szolgálja.

Az óriáskerék ötlete már az évezred elején felmerült, amikor Dél-Korea és Japán a 2002-es FIFA világbajnokság közös házigazdái voltak. Akkor indult egy pályázat egy új nemzeti szimbólum létrehozására, amelyre 181 pályamű érkezett be. Az akkori győztes terve egy 200 méter magas, kör alakú emlékmű volt, amely a városkép látványos részévé válhatott volna.

A tervezet azonban hamarosan megvalósíthatósági problémákba ütközött, mivel a küllők nélküli szerkezet számos mérnöki kihívást jelentett, különösen a szerkezetre ható feszültségek miatt. A költségek jelentős túllépése nélkül nem lehetett volna megoldani a problémákat, így 2001 márciusában a kormány elvetette az ötletet.

2023-ban azonban a szöuli kormány újra elővette a tervet, és bemutatta a Szöul Ring Zerót, amely hasonlít az eredeti tervezethez és ugyanazon a helyszínen kívánják megvalósítani. Az új tervezet szerint a gondolák kerekeken ülnek, és vonatszerűen kapcsolódnak egymáshoz, láncok segítségével haladva a mozdulatlan keréken. A működés pontos megértéséhez ajánlott megtekinteni a projektet bemutató videót. Ha az építmény elkészül, Dél-Korea fővárosa is bekerülhet az ikonikus nevezetességekkel rendelkező városok sorába.