Az egész országra kiadták a figyelmeztetést

A hétvége időjárása igazi nyári hangulatot ígér, de a kánikula mellett zivatarokra is számítani kell. A strandolni vágyóknak jó hír, hogy megérkezik a nyár első igazán meleg hétvégéje, azonban a zivatarok miatt érdemes lesz az esernyőt sem otthon hagyni.

Az ország nagy részén a hőmérséklet 30 fok körül alakul majd a hétvégén, a déli részeken pedig akár 33-34 fok is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között várható, a városokban és a vízpartok környezetében enyhébb hajnalokkal. A Velencei-tó és a Balaton vízhőmérséklete jelenleg 22-26 fok között mozog, így a strandolásra vágyóknak kedvező körülményeket ígér a hétvége.

Szombaton napközben átmenetileg kevesebb helyen és kisebb számban alakul ki záporos csapadék, alapvetően napos idő várható a gomoly- és fátyolfelhők mellett. Késő délutántól, estétől azonban nyugat, délnyugat felől erőteljesebb felhősödésre lehet számítani, és este, illetve vasárnapra virradó éjszaka egyre nagyobb területre terjedhetnek ki a záporok, zivatarok. Ezek a zivatarok hevesek lehetnek, jégesővel, felhőszakadással és viharos széllel.

Vasárnap szakadozottá válik a felhőzet, általában napos, gomolyfelhős idő várható csapadék nélkül, de főként az északkeleti, keleti harmadban erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és arrafelé előfordulhat zápor, zivatar. Este észak, északnyugat felől újabb zivatarrendszer közelíthet az országhoz.

A hétvége során az UV-sugárzás is nagyon erős lesz országszerte, szombaton már 7-es szintet meghaladó, azaz nagyon erős UV-sugárzással kell számolni, és vasárnap is hasonló a helyzet.

A Hungaromet zivatar miatt szombatra az összes vármegyére, a magas középhőmérséklet miatt pedig több déli vármegyére is kiadta a figyelmeztetést. A HungaroMet honlapján elsőfokú figyelmeztetést adott ki az egész országra zivatarok miatt, három dél-alföldi megyében – Bács-Kiskunban, Csongrád-Csanádban és Békésben – pedig magas középhőmérsékletre figyelmeztetnek.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint a melegedő időjárás kellemetlen panaszokat okozhat az érzékenyek körében, mint például fejfájás, migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, keringési problémák, vérnyomás-ingadozás és gyulladásos jellegű panaszok. A zivatarok környezetében nehézlégzés, rosszullét, asztmatikus panaszok és allergiás reakciók is előfordulhatnak.

A szakértők azt javasolják, hogy kerüljük a hosszú ideig tartó tűző napot, fogyasszunk vitamindús ételeket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék bevételéről sem.