Moldova György özvegye a halált várja: „Gyuri után akarok menni”

Moldova György özvegye, Palotás Katalin a halált tekinti megváltásnak, miután két évvel ezelőtt elvesztette élete szerelmét. Jelenleg a szegedi kórházban fekszik, és úgy érzi, élete csak szenvedésből áll.

Egy évvel ezelőtt még megemlékezést tartottak Moldova Györgyre, a Kossuth-díjas íróra, de idén Palotás Katalin kórházi kezelése miatt nem kerül sor ilyen eseményre. Palotás Katalin szerint a halál már csak megkönnyebbülést jelentene számára, hiszen élete szerelme halála óta csak a fájdalommal küzd, legyen az lelki vagy testi. Moldova özvegye elmondása szerint már a hamvait is elhelyezné férje emléktáblájánál, amely Iványi Gábor rezidenciájánál található.

Palotás Katalin beszámolója szerint állapota folyamatosan romlik, már az egyik szemére megvakult és járni is alig tud. A kórházi ellátás során tapasztalt nehézségek ellenére az ápolók és orvosok kedvességét kiemeli, de a magyar egészségügy állapotát romokban látja. Egy vizsgálat után például négy órát kellett várnia a mentőre, hogy visszaszállítsák a kórházba.

A lelkész, Iványi Gábor segítségével talált új otthonra egy óbudai idősek otthonában, ahol néhány hónapot töltött. Palotás Katalin elmondása szerint Budapest és a korábbi élete Gyuri nélkül már nem hiányzik neki, és a közös otthonukból csak néhány személyes emléket vitt magával. Gyuri két lányával sajnos nincs kapcsolata, nem beszélnek vele, és még férje sírkövének avatásáról sem értesítették.

Moldova György 2022. június 4-én hunyt el otthonában, 88 éves korában. Halála után is megjelent egy könyve „Ha elhagysz, veled mehetek?” címmel, amely az olvasók nagy örömére szolgált.