Magyarország kerékpárút-hálózatának bővítése

Az Ökoturisztikai Fejlesztési Központ bejelentette, hogy Magyarországon 806 kilométernyi új kerékpárút tervezése zárult le, amelyek közül több szakasz hamarosan megépül, ezzel jelentősen bővül a hazai kerékpáros infrastruktúra.

A kerékpáros turizmus Magyarországon az elmúlt években dinamikusan fejlődött, amit a Kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat bővülése és a népszerű kerékpáros rendezvények is tükröznek. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) a vármegyei önkormányzatokkal és a Magyar Közút Zrt.-vel együttműködve készítette el a terveket, amelyek a kormány által 2020-ban kerékpárút-tervezésre elkülönített 4 milliárd forintból valósultak meg.

A tervezett útvonalak között szerepel többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található Hollóháza-Pálháza közötti 9 kilométeres szakasz, amely a Panoráma Kerékpárút részeként fogja gazdagítani a Tokaj-Zemplén térség kínálatát. Csongrád-Csanád vármegyében is több hiánypótló szakasz tervezése fejeződött be, így hamarosan elkezdődhet a Mindszent-Szegvár-Szentes, a Zsombó-Szatymaz és a Szatymaz-Sándorfalva közötti útvonalak építése.

A Vas vármegyei Torony külterületén egy 2,6 kilométer hosszú szakasz építése fogja összekötni Szombathelyt az osztrák-magyar határral, így a kerékpárosok biztonságosan érhetik majd el az EuroVelo 13 Vasfüggöny nemzetközi kerékpárútját és a burgenlandi kerékpáros hálózatot. Zala vármegyében pedig összesen 56 kilométernyi útvonal tervezése és engedélyezése történt meg, amelyek közül hat szakasz építése hamarosan megkezdődhet.

A kerékpárosok számának növekedését jól mutatják a számlálók adatai: Pákozdon a Velencei-tó körön lévő számlálónál idén május végéig több mint 70 000 kerékpárost regisztráltak, míg Törökbálinton a Budapest-Balaton kerékpárúton 61 ezer kerékpáros haladt át. A Balatoni Bringakörön tavaly a magyarok összesen 32,8 millió kilométert tekertek, és idén márciusban a Tisza-tónál a kerékpárosok száma több mint háromszorosára nőtt.

Az AÖFK közleménye említést tesz a Kerékpárosbarát szolgáltatói hálózatról is, amely a kerékpáros turisták igényeit kiszolgáló vendéglátóhelyeket, attrakciókat és szálláshelyeket foglal magában. A hálózat jelenleg 771 minősített szolgáltatót tartalmaz, amelyek a Kerékpárosbarát applikációban érhetőek el.