Egyszerű gyakorlatok az egyensúly javítására

Ahogy öregszünk, az egyensúly egyre fontosabbá válik az egészségünk szempontjából. A National Institutes on Aging tanulmánya szerint minden negyedik, 65 év feletti ember többször elesik egy évben, ami súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért fontos az egyensúly megtartása. A bestlifeonline.com néhány hasznos gyakorlatot ajánl az egyensúly javítására.

A Tai Chi kiválóan alkalmas az egyensúly-teremtésre, Shifu Shirley Chock, Tai Chi mester szerint a mozdulatokból áramlik a kiegyensúlyozottság, és a gyakorlatok során nagy kontroll szükséges a testsúly áthelyezéséhez, ami segít felkészülni az egyensúlyvesztés helyreállítására.

Az egyszerű gyakorlatok is nagy segítséget nyújthatnak, mint például a mérlegállás, amelyet Andrea Lepcio, a Mighty Fit alapítója ajánl. A gyakorlat során egy szék vagy fal közelében kell állni, fel kell emelni az egyik lábat, előre kell dőlni és egyensúlyozni kell, majd szünet után a másik lábbal is elvégezni a gyakorlatot.

Az egyensúly séta egy másik egyszerű módszer, ahol a sarkat közvetlenül a másik lábfeje elé kell helyezni, és ha szükséges, falnak támaszkodva kell haladni. Ahogy javul az egyensúlyérzet, megpróbálhatjuk csukott szemmel is a gyakorlatot, de előtte mindig tisztítsuk meg a területet.

A jóga is kínál gyakorlatokat az egyensúly javítására, mint például a fa póz, ahol az egyik lábon állunk, a másikat pedig az álló lábhoz támasztjuk. Kezdetben a boka környékére helyezzük a megtámasztott lábat, majd ahogy erősödünk, a combhoz is támaszthatjuk.