Ingyenes vonatbérletek fiataloknak az EU-tól

Az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket kínál fiataloknak a DiscoverEU-program keretében, amely lehetővé teszi számukra, hogy Európa-szerte utazhassanak.

Az Európai Bizottság hétfői közleménye szerint a DiscoverEU-program idén nyáron 35 511 európai fiatalnak, köztük 779 magyar fiatalnak biztosít ingyenes vonatbérletet. A program keretében a kiválasztott fiatalok nem csak vonattal, hanem más közlekedési eszközökkel is utazhatnak, mint például buszokkal vagy kompokkal, és kivételes esetekben repülőjegyre is felhasználhatják az igazolványt.

A DiscoverEU az EU Erasmus+ programjának része, és a legutóbbi pályázati forduló nyertesei 2024. július 1. és 2025. szeptember 30. között utazhatnak egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban. A fogyatékossággal élő vagy egészségügyi problémákkal küzdő résztvevők számára lehetőség van kísérők magukkal vitelére.

Iliana Ivanova, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságügyért felelős uniós biztos szerint ez a pályázati forduló volt az eddigi legsikeresebb. A DiscoverEU-pályázatok évente kétszer, tavasszal és ősszel nyílnak meg a fiatalok számára.

A mostani pályázati körben azok a fiatalok jelentkezhettek, akik 2005. július 1. és 2006. június 30. között születtek. Az uniós tagországok állampolgárai mellett az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országok fiataljai is pályázhattak, így például Észak-Macedóniából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Szerbiából vagy Törökországból.

Az uniós bizottság tájékoztatása alapján ez volt a kilencedik pályázati forduló. Eddig több mint egymillió európai fiatal élt már a lehetőséggel, Magyarországról pedig közel harmincezren pályáztak, és a kvóta alapján eddig valamivel több mint hatezren utaztak is már a vonatbérlettel.