George Mallory halálának 100. évfordulója

Száz évvel ezelőtt, 1924. június 8-án vesztette életét George Mallory brit hegymászó a Mount Everesten, és máig rejtély, hogy ő lehetett-e az első, aki meghódította a világ legmagasabb csúcsát.

Mallory, aki 1886. június 18-án született, egy lelkész fia volt. Winchesteri ösztöndíjasként kezdett el hegymászni, és a Cambridge-i Egyetem hallgatójaként már gyakran látogatott az Alpokba, ahol megmászta a Mont Blanc-t is. Tanári pályája és házassága mellett a hegymászás maradt szenvedélye, amelyet az első világháború sem tudott megakadályozni, ahol főhadnagy rangban szolgált.

A húszas évek elején már az egyik legjobb angol hegymászónak tartották, aki kiválóan mozgott sziklán és jégen egyaránt, és született vezetőként nagy hatással volt társaira.

1919-ben csatlakozott az első brit expedícióhoz, amely a Mount Everest meghódítására indult. Mallory 1921-ben részt vett az északi oldal felderítésében, de a rossz időjárási viszonyok és a korlátozott felszerelés miatt nem jutottak 8 ezer méternél magasabbra.

A következő évben újra megpróbálták, ezúttal oxigénpalackokat is bevetve, Mallory 8229 méterre jutott fel, ami akkoriban rekordnak számított. Azonban egy lavina miatt az expedíciót felfüggesztették, és Mallory hazatérve kritikák kereszttüzébe került.

A harmadik expedíció során, 1924-ben, Mallory és a 22 éves Andrew Irvine a VI. táborból indultak a csúcs meghódítására. Noel Odell geológus utoljára délután látta őket, de aztán eltűntek a felhőkben. Soha többé nem tértek vissza, és nem tudni, elértek-e a csúcsra.

Mallory holttestét 75 évvel később, 1999-ben találták meg 8000 méter magasan, de Irvine-é rejtve maradt. Mallory zsebéből több tárgyat is előkerítettek, de a fényképezőgépüket, amely eldönthetné a vitát, nem találták meg.

Vannak, akik úgy vélik, hogy Mallory és Irvine 29 évvel megelőzték Edmund Hillaryt és Tenzing Norgayt, mivel Mallory zsebében nem találták meg lánya és felesége fényképét, amit a csúcson akart hátrahagyni. Mások szerint azonban a korabeli felszerelés és a Második Lépcső nehézségei miatt valószínűtlen, hogy sikerült volna feljutniuk.

A rejtély tehát máig megoldatlan marad, és George Mallory neve örökké összefonódik a Mount Everest és a hegymászás történetével.

Felhasznált források: Guardian | El País | Wikipedia | CNN