Céline Dion és a stiff-person-szindróma

Céline Dion, a világhírű énekesnő, a ritka és gyógyíthatatlan stiff-person-szindrómával küzd, ami miatt szüneteltetnie kellett élő fellépéseit. Az énekesnőt érintő betegség súlyos izomgörcsöket okoz, amelyek következtében bordái is eltörtek.

2022-ben diagnosztizálták nála a stiff-person-szindrómát, ami jelentős nehézségeket okoz neki a mindennapokban. Dion korábban beszámolt arról, hogy a betegség akadályozza a járásban és éneklésben is. Az NBC News-nak adott interjújában, amit a The Guardian ismertetett, részletezte, hogy a görcsök olyan erősek voltak, hogy bordái is eltörtek.

Az énekesnő a betegség egyik tüneteként a torkában jelentkező izomgörcsöket is említette, amelyek fulladásérzést okoznak számára. Dion elmondása szerint a görcsök a hasában, a gerincében és a bordáiban is jelentkezhetnek, és amikor a kezében érzi őket, képtelen kinyitni a kezeit.

A felépülésért folytatott küzdelem

Céline Dion nem adja fel, hetente ötször vesz részt fiziko- és hangterápián, és bár elismerte, hogy kétségbeesett, továbbra is azon dolgozik, hogy újra énekelhessen.

"Az elején azt kérdeztem magamtól: Miért én? Hogy történt ez? Mit tettem? Ez az én hibám? Az élet nem ad választ. Együtt kell vele élned! Ismeretlen okból van ez a betegségem. Ahogy én látom, két választásom van. Vagy edzek, mint egy sportoló és keményen dolgozom, vagy kikapcsolok és vége, otthon maradok, hallgatom a dalaimat, állok a tükröm előtt és énekelek magamban. Úgy döntöttem, hogy teljes testemmel és lelkemmel, tetőtől talpig, egy orvosi csapattal dolgozom. A lehető legjobb akarok lenni. Az a célom, hogy újra lássam az Eiffel-tornyot! ... Ez az erő bennem van. Tudom, hogy semmi sem fog megállítani" – fogalmazott Dion.

A betegségéről szóló egészestés dokumentumfilm, az I Am: Celine Dion, Irene Taylor rendezésében, aki korábban Oscar-díjra jelölt volt, június 25-től lesz elérhető a Prime Videón.