Budapest eltűnt ikonikus épületei

Budapest városképét évszázadokon át meghatározó, de mára már csak a fényképeken fennmaradt épületek történetét járja körbe a Heti Fortepan blog legújabb cikke. A város állandó változásának tanúi ezek az eltűnt építmények, amelyek közül néhányat a második világháború előtti időszakból mutatunk be.

Pest, Buda és Óbuda története hosszú évszázadokra nyúlik vissza, és bár sok minden megváltozott körülöttük, a városok egyesülése óta eltelt több mint 150 év is hozzájárult a folyamatos átalakuláshoz. Az épületek, amelyeket ma ikonikusnak tekintünk, a jövőben talán már csak a képeken lesznek megörökítve.

A Fortepan fotói segítségével bepillantást nyerhetünk abba, hogy milyen épületek tűntek el Budapest látképéből. Ilyenek voltak például a hajómalmok, amelyek a 19. század közepén még több mint ötven darabban álltak a Dunán, de a gőzmalmok megjelenésével fokozatosan eltűntek.

Az Elevátor-ház, amelyet Ulrich Keresztély tervezett, a gabona tárolására és szállítására szolgált, és stílusában Hamburg kikötői raktárnegyedére emlékeztetett. Az épület a második világháborúban súlyosan megsérült, és a hatvanas években végül elbontották.

A városkép átalakulását a hidak is befolyásolták. A Margit, a Szabadság és a Lánchíd ugyan eredeti formájukban újjáépültek a negyvenes években, az Erzsébet híd azonban teljesen új megjelenést kapott. A Horthy Miklós híd nevét és egy különleges haditengerészeti emlékművet is elveszített az újjáépítés során.

A budai Tabán falusias hangulatú negyede a 30-as években tűnt el, és a „rác templom” is az 1949-es bontás áldozatává vált, állítólag Rákosi Mátyás parancsára.

A Várban a huszadik századi paloták és székházak helyreállítása vagy egyszerűbb formában történő újjáépítése is jelentős változásokat hozott. A Lovarda és a Főőrség épülete már áll, a Vöröskereszt Székház és a József főhercegi palota visszaépítése folyamatban van.

A városkép további részei is átalakultak az évek során. A pesti korzón más stílusú és méretű szállodák álltak, a Clark Ádám tér és a Várkert Bazár környéke is megváltozott. Az Erzsébet tér és a Blaha Lujza tér épületei is eltűntek, helyükön új parkok és épületek jelentek meg.

A Heti Fortepan blog cikkei és az Animatiqua stúdió által készített videók segítségével további eltűnt épületekről is tájékozódhatunk. A cikket Zubreczki Dávid írta, a képszerkesztő Virágvölgyi István volt.