Besenyei Péter: Örülök, ha nem kell a levegőben lennem - interjú

A magyar műrepülés ikonja, Besenyei Péter, aki ma ünnepli 68. születésnapját, a Vasárnapi Blikknek adott interjúban mesélt aktív életéről, a repülésről való visszavonulásáról és terveiről.

Bevallása szerint fizikálisan még mindig bírja a repülést, de mentálisan már kevésbé motivált, és örül, ha nem kell a levegőben lennie. Májustól október végéig mégis szinte minden hétvégén repül, különböző rendezvényekre kap meghívásokat, és egy Corvus Racer típusú repülőgéppel röpköd, amelynek üzemanyagtartálya körülbelül 500 kilométeres távolságra elegendő.

Besenyei 2015-ben hagyta abba a versenyzést, de az élete továbbra is pörgős: három kutyája van, hat helyen borlovag, és aktív társasági életet él. Szeret horgászni, túrázni, így sosem unatkozik. Közforgalmi repülővel utazik, de azt nem élvezi, mert zavarja, hogy nem tudja, ki vezeti a gépet, ezért olyankor inkább megiszik pár pohár bort. Ha utaznak, szívesebben indul útnak autóval.

A repülés iránti szeretete gyermekkorában, a Budaörsi repülőtér mellett alakult ki, és a Dunakeszi Repülőklubban kezdte el a sportrepülést. Szülei eleinte aggódtak a repülés miatt, de később, látva eredményeit és biztonságos repülési szokásait, valamennyire megbékéltek ezzel.

Besenyei élete során több veszélyes helyzetet is megélt a levegőben, de mindig sikerült túlélnie. Egy kanadai kukoricásban történt baleset után például szerencsésen landolt, és még aznap ismét repült, anélkül, hogy félelem lett volna benne. Egy sportrepülőgép, amely korábban az övé volt és amellyel számos országot bejárta, nemrégiben lezuhant Martonvásár és Ráckeresztúr között, de a baleset okát még vizsgálják.

Besenyei magánéletéről is mesélt: zongorázik, szereti a borokat, horgászik, fotóz, síel, és aktív életet él feleségével, Tündével, akivel már harminc éve élnek együtt. Kapcsolatuk titka a közös érdeklődés és Tünde toleranciája. A repülés iránti szenvedélyét felesége elfogadta, bár az autóversenyzés idején jobban aggódott érte.

Besenyei célja, hogy lassuljon az élet körülötte, több időt tölthessen hobbijaival és családjával. Bár már nyugdíjba mehetett volna, nem akarja cserben hagyni a mögötte álló Red Bullt, és addig nem vonul nyugdíjba, amíg repül. Biztos benne, hogy eljön majd az az életszakasz, amikor nem lesz többé a levegőben, és akkor nyugodtabb lesz az élete.