Úttörő nők, akik már a feledés homályába vesztek

Hortense Odlum, Dorothy Shaver és Geraldine Stutz olyan nők, akik jelentős szerepet játszottak abban, hogy a 20. század elején a nők fellélegezhessenek a patriarchátus súlya alól. Az általuk vezetett üzletekbe a hölgyek szívesen jártak, de mára már kevesen emlékeznek rájuk.

Julie Satow új könyvében, a When Women Rand Fifth Avenue: Glamour and Power at the Dawn of American Fashion című műben többek között Adel Rootstein manökenkészítő és Maggie Walker afro-amerikai banktulajdonos mellett Hortense Odlum, Dorothy Shaver és Geraldine Stutz történetét is felidézi, akik olyan üzletláncokhoz köthetők, amelyek többet nyújtottak az amerikai nőknek, mint csupán vásárlási lehetőséget.

Dolgozott, mint a gép

Hortense Odlum, aki Utah államban született, férje, Floyd Bostwick ügyvéd mellett kezdte meg üzleti pályafutását. New Yorkba költözésük után Bostwickot kinevezték az Atlas Corporation elnökévé, amely vállalat megvásárolta a gazdasági válság sújtotta Bonwit Teller üzletházat. Odlumot kérte meg a férje, hogy támassza fel az üzletházat, majd kinevezte annak elnökévé, így ő lett az első női vezetője a vállalatnak. Az üzletasszony jelentős változtatásokat hajtott végre, többek között a dekorációban és az ügyfélkapcsolatok terén, ami hozzájárult a Bonwit Teller sikeréhez. 1938-ban az üzletház rekord árbevételt ért el, Odlum vezetése alatt.

A divat úttörője

Dorothy Shaver, aki először tanári diplomát szerzett, majd a testvére által készített Kewpie Doll babák sikere után került a divatiparba. A Lord & Taylor üzletláncnál kezdett dolgozni, ahol először egy osztály vezetője lett, majd az igazgatótanács tagja. Shaver az amerikai tervezőkre összpontosított, és a Fashion Group egyik alapító tagja volt. A második világháború idején az amerikai tehetségekért küzdött, és több női divattervező pályafutását indította el. 1945-ben lett a Lord & Taylor elnöke, és egészen haláláig, 1959-ig töltötte be ezt a pozíciót.

A kiskereskedelem nagyágyúja

Geraldine Stutz, aki eredetileg színésznő szeretett volna lenni, a Glamour magazin társdivatszerkesztőjeként kezdte pályafutását. Az I. Miller Shoes cég alelnökeként hozzájárult Andy Warhol karrierjének beindításához. Később a Henri Bendel céget támasztotta fel, amelynek elnökévé választották. Stutz a vállalatot nyereségessé tette, és a sikere évtizedekig nagy hatással volt a kiskereskedelemre. Az üzletasszonyt többször is az egyik legjobban öltözött nőnek választották, és különleges tehetsége volt a tehetségek felismerésére.

Nem voltak könnyű idők

Annak ellenére, hogy a Bonwit Teller, a Henri Bendel és a Lord & Taylor üzletházak menedéket nyújtottak a nőknek, nem mindenki találta meg ott, amire vágyott. Stutz például csak bizonyos ruhaméreteket árult a Henri Bendelben, kizárva ezzel a más testalkattal rendelkező nőket. A Bonwit Teller rendezvényeket hirdetett, amelyekért a vásárlóknak fizetniük kellett, és egy évben még egy versenyt is rendeztek, amelyen az Egyesült Államok legrondább nőjét keresték.