Az Esterházy Péter házából kialakított alkotóház jövője bizonytalan

Az Esterházy Péter írói otthonából létrehozott alkotóház sorsa a választások után kérdésessé válhat, de az ötletgazdák, Dragomán György és Vámos Miklós reménykednek a folytatásban.

Esterházy Péter családja az író halála után többször is megkereste a III. kerületi önkormányzatot, hogy az üresen álló ingatlant alkotó- és emlékházzá alakítsák, de eredménytelenül. A helyzet akkor változott meg, amikor Esterházy Marcell eladásra kínálta a házat, és Dragomán György, valamint Vámos Miklós azonosultak az alkotóház ötletével, amit később meg is valósítottak.

A III. kerületi önkormányzatot végül sikerült meggyőzniük arról, hogy vásárolják meg az ingatlant. Vámos Miklós elmondása szerint a polgármester, Kiss László pozitívan állt az ötletükhöz, de felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat nem foglalkozhat alkotóház fenntartásával és üzemeltetésével. Vámos vállalta, hogy egy évig ingyen felügyeli az üzemeltetést, amit közadakozásból finanszíroznak.

Az alkotóházat egy intim, de nem elszigetelt helyszínnek szánják, ahol a meghívott írók egy-két hétig dolgozhatnak. Kezdetben Vámos maga gondoskodna a reggeliről, de a cél, hogy támogatók segítségével teljes ellátást, költőpénzt és autóhasználatot is biztosíthassanak. Ebben Daniel Kehlmann német író is segítségükre lesz, aki a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében nyújt támogatást.

Vámos Miklós szerint Kehlmann segít külföldi kulturális pénzalapoktól pénzt szerezni, de hazai adakozókra, kiadókra, irodalmi lapokra, írókra, könyvterjesztőkre és olvasókra is számítanak. A Líra könyvterjesztő már ígért támogatást, és az alapítvány jogi munkáit is ők végezték. Az alapítvány neve A Magyar Irodalom Barátainak Alkotóháza lesz, és az alaptőkét Vámos és Dragomán biztosították.

A választások utáni időszakban felmerülő bizonytalanságokra Vámos úgy reagált, hogy nincs rá garancia, hogy a ház sorsa ne változzon meg, de optimista a jövőt illetően, és bízik az önkormányzat elkötelezettségében.