Hogyan érhetjük el a boldogságot tudományos módszerekkel?

„A természetet, az evolúciót nem igazán érdekli a mi boldogságunk, a célja a túlélésünk, a fajunk fenntartása. Pedig a boldogságot keresni nagyon is emberi dolog” – mondta Arthur C. Brooks, aki egy könyvet írt arról, hogyan érhetjük el a boldogságot tudományos módszerekkel.

A boldogság hajszolása sokak számára az élet egyik fő célja, ám gyakran elérhetetlennek tűnik. Arthur C. Brooks, a Harvard professzora saját tapasztalatait és kutatásait ötvözve állított össze egy cselekvési tervet, amely segítségével kontroll alá vehetjük a boldogságunkat. Könyvének címe, Élj úgy, ahogy élni akarsz, arra utal, hogy több hatalmunk van az életünk felett, mint gondolnánk, és a tudomány segíthet ezt a hatalmat megragadni.

Brooks szerint a boldogság nem érzés, hanem valami, amit tanulni és megvalósítani kell. A boldogsághoz vezető út egyik lépése az elfogadás, hogy a teljes boldogság elérése lehetetlen, de mégis lehetünk boldogabbak, még ha problémáink is vannak.

A szerző szerint a boldogság makrotápanyagai az élvezet, az elégedettség és a cél. Az élvezet nem könnyen szerzett öröm, az elégedettségért meg kell szenvedni, a cél pedig reménnyel és belső békével tölt el. Brooks hangsúlyozza, hogy a boldogság nem más, mint ezeknek a kombinációja.

Brooks azt javasolja, hogy fogadjuk el a boldogtalanságot mint a tanulás és fejlődés részét. A nehéz időszakokban írt naplóbejegyzések későbbi átgondolása segíthet meglátni a rossz élményekből származó tanulságokat és pozitívumokat.

A könyvben szereplő módszerek és gondolatok nemcsak tudományos kutatásokra, hanem ősi vallásokra és filozófiákra is épülnek. Brooks szerint a hit, akár vallásos, akár filozofikus, alapvető forrása a boldogságnak, mert lehetőséget ad a világra való rácsodálkozásra.

A technológia, bár sok mindent megkönnyít, gyakran megnehezíti a boldogságunkat, mivel a személyes kapcsolatok és a közvetlen emberi interakciók hiánya miatt nem jutunk hozzá az oxitocinhoz, ami a szeretetet és boldogságot táplálja. Brooks szerint a közösségi média korlátozása és a személyes kapcsolatok ápolása segíthet a boldogság elérésében.

A boldogság társadalmi vetülete is fontos, hiszen a boldogtalan emberek hajlamosak a fogyasztásra, és a figyelemelterelés csak ideiglenes megoldást nyújt. Brooks szerint a tudatosság és az odafigyelés segíthet a szokásaink megváltoztatásában.

Végül Brooks néhány konkrét tippet is ad a boldogság eléréséhez: kerüljük a tükörképünket, ne ítélkezzünk, csodáljuk a világot, kerüljük az irigységet, és fogadjuk el a boldogtalanságot.