Albert Camus rejtélyes kéziratának árverése

Ma kerül kalapács alá Albert Camus francia író és filozófus L’Étranger (A Közöny) című regényének eredeti kézirata, amelynek értékét 500-800 ezer euróra (195-351 millió forintra) becsülik.

A kézirat születése és pontos datálása a mai napig rejtély maradt. Az aukciósház bemutatásakor kiemelte, hogy a 104 oldalas kézzel írott szöveg eredetével kapcsolatban még sok a kérdés. Camus a kéziratot 1940. április dátummal látta el, ami önmagában is érdekessé teszi a dokumentumot. A Közöny hivatalosan ebben az időszakban íródott Párizsban, és 1941 szeptemberéig javították, mielőtt 1942 májusában a Gallimard kiadó nyomtatásban megjelentette volna. Azonban Camus-specialisták szerint a kézirat valójában 1944-ből származhat, Francine Camus, a szerző feleségének vallomása és további bizonyítékok alapján. Ez felveti a kérdést, hogy miért készült volna Camus másolatokat a művéről, és miért tartalmaz a kézirat olyan törléseket, kiegészítéseket és vázlatokat, amelyek az első kiadásból hiányoznak.

A Közöny kézirata nem először kerül aukcióra; korábban már kétszer, 1958-ban és 1991-ben is elárverezték, és azóta egy meg nem nevezett gyűjtő birtokában volt. A mű, amelyet eredetileg 4400 példányban nyomtattak ki, bestsellerré vált, a francia irodalom egyik klasszikusává lépett elő, és mára több millió példányban kelt el.