A vállalatok zöld átállása: Elvek és tettek

A K&H legfrissebb kutatása szerint a vállalatvezetők tisztában vannak az EU karbonsemlegességi céljaival, azonban a kisebb cégek lemaradásban vannak a fenntarthatósági szabályok alkalmazásában. Az ipari és építőipari cégek törekvései kiemelkedőek, de a szolgáltató és kereskedelmi szektorokban csökkent az index.

A K&H fenntarthatósági indexe rámutat, hogy a vállalatvezetők pozitívan állnak a fenntarthatósághoz, de a gyakorlati megvalósítás nehézségeket okoz számukra. Az index 38 pontra csökkent, ami egy ponttal kevesebb az előző időszakhoz képest. Az attitűd alindex enyhe emelkedést mutatott, 69-ről 70 pontra nőtt, de a többi alindex csökkenést mutatott.

A kutatás szerint a 300 millió és 1 milliárd forint közötti árbevételű kisebb cégek attitűdje romlott, és kevesebbet is tettek a fenntarthatóság érdekében. Ezzel szemben a 4 milliárd forint feletti árbevételű vállalatoknál a legmagasabb, 56 pontos értéket mérték, ami a kutatás kezdete óta a legmagasabb.

Az ipari cégek főindexe tovább nőtt, 44 pontot ért el, míg a mezőgazdasági cégek korrigálták az előző féléves esést. A szolgáltató és kereskedelmi cégeknél azonban jelentős csökkenés figyelhető meg, ahol a 33 pontos érték az eddig mért legalacsonyabb ágazati eredmény.

Suba Levente, a K&H fenntarthatósági vezetője szerint a cégvezetők 98 százaléka egyetért abban, hogy a fenntartható működést nem lehet pusztán költségalapon értékelni. A megkérdezettek 93 százaléka hiszi, hogy vállalatuk hozzá tud járulni a közös fenntarthatósági törekvésekhez.

A cégek 93 százaléka már lépéseket tett a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése érdekében, 92 százalékuk csökkentette vagy tervezi csökkenteni a papírfelhasználást, és 81 százalékuk csökkentette vagy tervezi az energiafelhasználás csökkentését. Az ingatlanok hőszigetelésében is érdemi javulás történt, 56 százalékra nőtt az arány, ami 6 pontos emelkedést jelent.

Mindössze 14 százalékuk rendelkezik írott fenntarthatósági stratégiával, és a vállalatok 89 százaléka veszi figyelembe a fenntarthatósági szempontokat beruházási döntéseik során, bár ez a szám csökkent az előző félévihez képest.

Az EU-s karbonsemlegességi törekvésekkel kapcsolatban a cégvezetők 76 százaléka tájékozott, és a Taxonómia rendeletéről is egyre többen tudnak, 6 százalékról 12 százalékra nőtt az értesültek aránya. Suba Levente kiemelte, hogy Magyarországon két új jogszabály jelent meg, amelyek a fenntarthatósági jelentések és a beszállítói láncok fenntarthatóságát érintik.