Az Európai Parlament választások kulisszatitkai

Az Európai Parlament történetének legnagyobb transznacionális választásán 720 új képviselő kerül be a Parlamentbe, és az Arte most megmutatja, hogyan zajlik a szavazás és a frakciók kialakulása, valamint betekintést nyújt a Parlament működésébe. A választások utáni folyamatokat is bemutatják, beleértve a Spitzenkandidaten rendszert, a szélsőjobb növekvő befolyását és az új törvényhozás előtt álló kihívásokat.

Ez a heti hírműsor a francia–német Arte műsorszolgáltató által készül, és nyolc nyelven érhető el az Arte, az El País, a Gazeta Wyborcza, az Internazionale, a Kathimerini, a Le Soir és a Telex európai médiapartnerségének köszönhetően. A projektet az „Európai médiaplatformok” előkészítő intézkedés keretében nyújtott uniós támogatás tette lehetővé.

A választások során a polgárok döntése révén alakulnak ki az új frakciók, és a képviselők megkezdik munkájukat az Európai Parlamentben. A választások lezárultával pedig a figyelem a Spitzenkandidaten rendszerre, a szélsőjobb térnyerésére és az új törvényhozói ciklus kihívásaira irányul.

Az Arte által készített hírműsorok célja, hogy a nézők részletes és átfogó képet kapjanak az Európai Parlament működéséről és a választások fontosságáról az EU jövője szempontjából.