Létezik szerelem első látásra?

Akár Disney-filmeken, romantikus vígjátékokon vagy Broadway-musicaleken nevelkedtünk, az igaz szerelem, a sors és a szerelem első látásra fogalma már egészen kicsi korunkban rögzült bennünk. De vajon ennek az azonnali kapcsolatnak a gondolata valós?

A "szerelem első látásra" kifejezést gyakran használják az azonnali, kezdeti vonzalom szinonimájaként, ami annyira erős, hogy valóban szerelemnek tűnik. Carla Marie Manly klinikai szakpszichológus szerint ez egy ősrégi fogalom, amely azon a hiten alapul, hogy valakivel rögtön mély, romantikus kapcsolódást érezhetünk. "Sokan szeretnének hinni abban, hogy létezik szerelem első látásra, mivel ez a fogalom táplálja természetes emberi vágyunkat a romantikus szerelem iránt" - mondja a szakértő. "Az ennek hitt érzés egy erős fizikai vonzalommal jár, de a kettő nem egy és ugyanaz" - teszi hozzá.

Courtney Hubscher viselkedésterapeuta szerint a legfontosabb különbség a szerelem első látásra és a fizikai vonzalom között a mélységben és az időtartamban rejlik. "A fizikai vonzalom azonnali, és elsősorban a külső tulajdonságokon alapul, a megjelenés, viselkedés, testbeszéd irányítja. Ez egy zsigeri reakció, amely lehet erőteljes, de hajlamos felületes érzésként megmaradni" - magyarázza.

Míg a filmeken gyakran látjuk, hogy két ember azonnal egymásba szeret, az érzés a való életben nem mindig kölcsönös. Beth Ribarsky, az Illinois Springfieldi Egyetem Kommunikációs és Médiatudományi Karának professzora szerint egy ilyen helyzetben nagyon fontos felismerni, hogy a másik, aki felkeltette a figyelmünket, másképp vélekedhet rólunk. "Az emberek azt akarják hinni, hogy ha beleszeretnek valakibe, akkor azonnal kapcsolat alakul ki. De ez nincs mindig így" - mondja Ribarsky.

A tudomány pragmatikusabb képet ad a szerelem első látásra jelenségről. "A kutatások azt mutatják, hogy amit gyakran szerelem első látásra-ként értelmezünk, az inkább egy erős kezdeti vonzalom" - magyarázza Ribarsky. "A neurokémiai reakciók - mint például a dopamin és az oxitocin felszabadulása - jelentős szerepet játszanak a vonzódás korai szakaszában, és eufórikus érzéseket keltenek, amelyek gyakran összetéveszthetőek a szerelembe eséssel" - teszi hozzá.

Egy 2021-es tanulmány szerint az emberek gyorsabban szeretnek bele a másikba, ha úgy akarják. A kutatók szerint azok a résztvevők, akik vágytak a szerelemre, gyorsabban találták meg a megfelelő partnert.