A balatoni lángos árának titkai

A Balatonnál évről évre emelkednek az árak, ami különösen a sajtos-tejfölös lángos esetében szembetűnő. Sokan a vendéglátósokat hibáztatják az "olcsó alapanyagokból" készülő étel magas ára miatt, de egy helyi büfés, Fülöp Zsolt most elárulta, mi állhat a jelentős áremelkedés hátterében.

Fülöp Zsolt, aki 2021-ben nyitotta meg a Sam Ash Streetfood nevű büféjét Balatonszemesen, Skóciából való hazatérése után, a környéken hobbi büfésnek számít. Elmondása szerint nincsenek alkalmazottai és bérleti díjat sem kell fizetnie, ami megkönnyíti a helyzetét, de a többi balatoni büfés nem ilyen szerencsés. Egyesek 25 000 forintért sem találnak egyszerű konyhai kisegítőt vagy pultost. Zsolt szerint a magas fizetések, amelyek már megközelítik a nyugati béreket, jelentősen hozzájárulnak az ételek és italok magas árához. A szakácsokat, konyhai kisegítőket és pultosokat nyugati bérért kell alkalmazni, ami megdrágítja a lángost és más ételeket is.

A munkaerőhiány és az infláció további tényezők, amelyek befolyásolják az árakat. Fülöp Zsolt, aki büféjében hamburgert árul, tapasztalta az inflációt, amikor 2022 tavaszán a nagykereskedelmi árak brutálisan emelkedtek. Az Angus marha hamburgerhús ára például 40 százalékkal nőtt, ami az étolaj és más összetevők árának emelkedésével együtt jelentős áremelkedést eredményezett.

A büfés elárulta, hogy egyszemélyes vállalkozást választott, mert már 2018 és 2019 környékén is hallott arról, hogy nehéz vagy lehetetlen munkaerőt találni. A villanyszámlák 2022-ben történt megduplázódása csak tovább növelte a költségeket.

A munkaerő mellett a bérleti díjak is jelentős kiadást jelentenek a büfések számára. Zsolt szerint éves szinten akár hárommillió forint körül is mozoghatnak a díjak, és ritka az a tulajdonos, aki rövidebb időre is kiadná a helyet. Az önkormányzat felé fizetendő közterület-használati díj és az adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése is nehezíti a vendéglátósok helyzetét. Az NTAK felé történő adatszolgáltatáshoz szükséges eszközök és szoftverek 3-400 ezer forintos beruházást jelentenek, ami egy szezonális kisbüfé számára jelentős kiadás lehet.

Fülöp Zsolt, aki egy vendégházat is működtet a Balaton környékén, hangsúlyozza, hogy a balatoni nyaralás olcsóbban is kivitelezhető. Azt javasolja, hogy a szálláskeresést időben kezdjék el az emberek, és ne csak egy helyre fókuszáljanak. A Balaton nyugati részén, például Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen vagy Gyenesdiáson, alacsonyabbak lehetnek az árak.