A Sárkányok háza új évada felér egy gyomorba rúgással

Miután a Trónok harca fináléját annyira elrontották, nem sokan fogadtak volna rá, hogy az HBO képes lesz még belátható időn belül épkézláb spin-offot kisajtolni Westeros világából. A 2018-ban megjelent Tűz & vér című regény, ami tulajdonképpen egy fiktív történelemkönyv, jó alapot szolgáltatott a Sárkányok háza című sorozathoz, amely az HBO A tűz és jég dalához nyúl vissza.

A Sárkányok háza csak június 17-én fut be a Maxra, de az első négy részt már megtekinthettük, és bár az eleje kicsit lassan indul, a második etap felénél egy letaglózó csatát láthatunk, ami szavakat is nehéz találni. Rhaenyra hercegnő gyászolja gyermekét, Daemon Targaryen bosszút forral, a Starkok pedig a télre készülődnek, így veszi kezdetét a Sárkányok háza új évada.

Az új évadban a politikai machinációk kerülnek előtérbe, eltávolodva az anyasorozat iszonyatosan sok meztelenkedésétől és vérengzésétől. A Targaryenek egymás ellen áskálódnak, és bár a történetvezetés nem tökéletes, a nagyobb ütközetekig tartó várakozás megéri.

Matt Smith, a Doctor Who egykori sztárja, Daemon Targaryen szerepében továbbra is kiemelkedik, de a karakterét az írók nem használják ki eléggé. Ezzel szemben Rhaenyra és Alicent Hightower ellentétes hercegnők kapcsolata, és azoknak megromlása a sorozat egyik leginkább szívfájdító eleme.

Aegon Targaryen, a trón örököse, érdekesen ötvözi a könyörületességet és az őrületet, és kérdéses, hogy meddig maradhat a trónon. A Trónok harca főcíme és zenéje meglepő módon a spin-offban is hallható, bár a bevezető képsorokat megújították.

A Sárkányok háza magas produkciós értékei miatt nem tűnik fölösleges Trónok harca-koppintásnak, hanem egy potens kiegészítésnek a már ismert világhoz. A sorozat shakespeare-i kamaradrámaként indult, és bár néha megjelennek benne a Targaryenek sárkányai, ez jól is van így.

Az HBO sárkányos fantasyja komoly hangvételű, és a második évadban jobban kibontják a Targaryenek házának viaskodását és annak hatását a Starkokra és más ismert családokra. A Sárkányok háza új évada erős saját identitással rendelkezik, és több a sunyi karakter, mint az anyasorozatban.

8,5/10

A Sárkányok háza második évada június 17-én érkezik a Maxra.