A Budai Ifjúsági Park története: A korlátok ledőlése

A Budai Ifjúsági Park nem csupán egy szórakozóhely volt, hanem egy olyan kultikus helyszín, ahol a korlátok ledőltek, és ahol a legendás előadók és együttesek sora tette emlékezetessé a helyet.

  1. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit a Budai Ifjúsági Park, amelyet eredetileg a fiatalság kulturált szórakoztatására szántak. Az első évadokban még szigorú öltözködési előírások mellett, konvencionális táncdalokra lehetett táncolni, olyan előadók kíséretében, mint Ambrus Kyri, Aradszky László, Bodrogi Gyula, Csákányi László és Kerényi Gabriella a Holéczy együttes kíséretében.

A helyszín hamarosan átalakult, és a Bergendy együttes lett a park hivatalos zenekara, miután Rajnák László, a park vezetője őket választotta az Omega helyett. Rajnák korábban birkózóként és bokszolóként is tevékenykedett, majd az Ifiparkban a "huligánokkal" is határozottan bánt el, amiért kinevezték a park főnökének.

A parkban a vendéglátás nem a profitra ment, de Rajnák és társai jelentős összegeket sikkasztottak el, amiért 1974-ben bíróság elé állították őket. A vádirat szerint Rajnák és 17 társa, köztük Asztalos László pénztáros és Tóth Ferenc, a büfé vezetője, három éven át szervezetten űzték üzelmeiket, és 430 ezer forintot tulajdonítottak el jogtalanul.

A park aranykorát az 1960-as évek második felében élte, amikor is a látogatók száma jelentősen megugrott. Az első teljes évadban, 1962-ben 70 000 látogatót regisztráltak, míg a tízéves jubileumon már 300 ezren fordultak meg a szezon 130 különböző eseményén. Az 1965-ös Louis Armstrong koncert és a Liversing fellépése is jelentős fordulatot hozott a park életében.

A parkban fellépett együttesek és előadók hosszú sora emlékezetes koncerteket adott, köztük olyan nevek, mint a Nashville Teens, az Omega, az Illés, a Taurus, a Piramis és a P. Mobil. A parkban a kulturált szórakozás helyett egyre inkább a felfordulás vált jellemzővé, ami a látogatók számának csökkenéséhez vezetett.

Végül 1980. május 27-én egy koncert során leomlott egy kőkorlát, öt fiatal megsebesült, ami előrevetítette a park végleges bezárását. 1984. szeptember 23-án a P. Mobil Elektromos temetés című koncertjével búcsúztatták el a legendás létesítményt.

A Budai Ifjúsági Park emlékét ma már csak azok őrzik, akik részesei voltak annak a korszaknak, és azok a legendák, amelyek az ottani eseményekről szólnak. Az emléktábla örökíthetné meg a fellépők hosszú sorát, amelyek között számos olyan együttes és előadó található, akik meghatározóak voltak a magyar rockzene történetében.