"Hitel szóba sem jöhetett nálam" - Így vette meg családi házát a Viszkis

Ambrus Attila, a hírhedt Viszkis rabló, aki 2012-ben szabadult a sátoraljaújhelyi börtönből, saját erőből, hitel nélkül vásárolt családi házat a Búbánatvölgyben.

Ambrus Attila, az egykori jégkorongozó, aki 46 rendbeli rablásért töltött börtönbüntetést, 2012-ben tért vissza a társadalomba. Szabadulása után keramikusként vált ismertté, és a munkájának köszönhetően sikerült anyagi helyzetét stabilizálnia. Egy könyvben, melyet Karizs Tamással közösen írt, és amely június 10-én jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában, Ambrus arról beszél, hogy az elmúlt években igyekezett eloszlatni a róla kialakult tévhiteket.

Nyolc évvel ezelőtt döntött úgy, hogy családjával saját házat vásárolnak. Először Budapest környékén nézelődtek, de a magas árak miatt végül Esztergom mellett, a Búbánatvölgyben találtak megfelelő ingatlant. A választásukat egy régi emlék is befolyásolta, hiszen a hely Erdélyre emlékeztette Ambrust.

A kiszemelt házra más vevő is akadt, aki többet is hajlandó volt fizetni, de az eladó család végül Ambrusnak adta az esélyt, hogy új életet kezdjen. Ambrus elmondása szerint az eladó családtagjai ismerték a történetét, és szimpatikusnak találták, hogy képes volt újra talpra állni.

Ambrus nemcsak otthont teremtett magának, hanem saját műhelyt is épített, miután a szomszédos telket is megvásárolta és egyesítette a sajátjával. Lakásvásárlás, felújítás vagy bővítés során egy elvet követett: hitelt semmilyen formában nem volt hajlandó felvenni, még a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) sem, mert számára fontos volt, hogy független maradjon.