Új, Ebola-szerű vírus okoz aggodalmat

Kínai kutatók által genetikailag módosított egy új vírus, amely az Ebola fertőzésének hatásait utánozza, és a laboratóriumi tesztek során rendkívül magas, 90%-os halálozási arányt mutatott hörcsögök körében.

A Virologica Sinica szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatók egy hólyagos szájgyulladást okozó vírust (VSV) módosítottak úgy, hogy az Ebola vírus egyik fehérjéjét, a glikoproteint hordozza, amely elősegíti a vírus sejtekbe való bejutását és megfertőzését. A módosított vírust öt nőstény és öt hím hörcsög kapta meg, és a kísérlet során három napon belül minden egyed elpusztult.

A hörcsögök az ebolás betegekhez hasonló tüneteket mutattak, többek között csökkent testsúlyt, többszervi elégtelenséget, súlyos szemgyulladást és a szem fekélyesedését. A kutatás célja, hogy segítsen megismerni az Ebola által okozott szembetegségeket, és lehetőséget biztosítson a kórokozó elleni vakcina tesztelésére.

Az Ebola vírus belső vérzést és szövetkárosodást okoz, és fertőzött testnedvekkel terjed, így a tanulmányozása csak szigorú biztonsági előírások mellett lehetséges. Az új vírus esetében azonban nincsenek ilyen szigorú előírások, ami megkönnyíti a kutatást.

Richard Ebright, az amerikai Rutgers Egyetem kutatója szerint nem valószínű, hogy a VSV tömegeket fertőzne meg, ha kijutna a laboratóriumból, mivel az alapvírus elsősorban állatokat fertőz meg. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szükséges ellenőrizni a vírus emberi fertőzőképességét és esetleges mortalitását.