Magyarországi akkugyártás problémái

Az ipari termelés Magyarországon áprilisban 2,4 százalékkal maradt el a tavalyi adatoktól, ami a KSH szerint több munkanapnak köszönhető, és az akkugyártás is csökkenést mutat. Áprilisban a munkanaphatással korrigált ipari termelés értéke 2,4 százalékkal maradt el a tavalyi adatoktól, amit a KSH pénteki közleménye szerint azzal magyaráz, hogy ebben a hónapban több munkanap volt, mint 2023 áprilisában. A havi összevetésben is gyengélkedő ipar 0,7 százalékkal esett vissza 2024 márciusához képest.

Az év első négy hónapjában az ipari termelés 1,7 százalékkal kisebb volt, mint a tavalyi azonos időszakban, ami azt jelzi, hogy az ipar továbbra sem találja meg a lábát. A KSH gyorsbecslése szerint a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult a nyers adatok szerinti termelésnövekedéshez, azonban ezek az adatok még nem tartalmazzák a kiigazított csökkenést mutató értékeket.

A járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása bővült az egy évvel korábbihoz képest, de a villamos berendezések gyártása, amely magában foglalja az akkugyártást is, csökkenést mutatott. Ez rávilágít arra a kockázatra, amelyet a magyar iparfejlesztés akkumulátorgyár-központúsága jelenthet.