Magyar rocktörténet képregényben

A magyar rockzene történetét feldolgozó új kötet jelent meg, amely a '80-as és '90-es évek hazai zenei életét mutatja be egy százoldalas képregény formájában. Kántor Mihály, Haragos Péter és Felvidéki Miklós alkotása a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Képes Krónikák Kiadó gondozásában látott napvilágot, és egy olyan korabeli zenei szerkesztő életén keresztül kalauzolja végig az olvasót, aki a korszak meghatározó zenei eseményeinek szemtanúja volt.

A kötet első része a '80-as évek jelentős eseményeit öleli fel, kezdve a Hajógyári-szigeten megrendezett Fekete Bárányok-koncerttel, amely a rendszeridegen együttesek fellépését hivatott bemutatni. A szerzők röviden, de lényegre törően ismertetik az egyes együtteseket és előadókat, mint például az A.E. Bizottság, a Beatrice, Hobo és a P. Mobil.

A könyv bemutatja a korabeli zenei változásokat, mint például Vikidál kikerülését a P. Mobilból és a Dinamit megalakulását, valamint az első zenész-szakszervezet létrejöttét Bródy János vezetésével. A művelődési házak, mint az Ikarus Művelődési Ház vagy a Vörösmarty Művelődési Ház (Fekete Lyuk) szerepét is kiemeli a kötet, amelyek a kultúra irányítói által csupán megtűrt együtteseknek is fellépési lehetőséget biztosítottak.

A második rész a '90-es évekre koncentrál, bemutatva a rendszerváltás utáni zenekarokat és a zenei élet új irányait. A főszereplő saját stúdiót alapít, lemezeket vesz fel és ad ki, miközben a korabeli nagy búcsúkoncertek, mint az Illés együttes vagy az LGT búcsúztatói is helyet kapnak a történetben.

A kötetben szerepelnek azok az underground zenekarok is, amelyek a későbbi meghatározó alternatív bandák keltetői voltak, mint az URH, a Kontroll Csoport vagy a Balaton. Emellett a Tátrai Band, a Sex Action, a Gangxta Zolee és a Kartel, valamint az első Sziget Fesztivál megrendezése is megjelenik a képregény oldalain.

A könyv azonban nem tér ki minden '90-es években népszerű alternatív zenekarra, és hiányolja a rock'n'roll, a retro-vonal, a hiphop és a partikultúra, valamint a fanzine-ek világának bemutatását. Összességében azonban a képregénykönyv szórakoztató olvasmány, amely kiváló ajándék lehet azoknak, akik a korszak zenéjében éltek.

: Kántor Mihály-Haragos Péter-Felvidéki Miklós: Magyar rocktörténet '80-'90, Petőfi Kulturális Ügynökség, Képes Krónikák Kiadó, Budapest, 2024.