Csipes Ferenc tagadja, hogy molesztálta volna Kozák Danutát

Csipes Ferenc kajakedző határozottan cáfolja, hogy bármilyen módon molesztálta volna az olimpiai bajnok Kozák Danutát, bár elismeri, hogy sértő megjegyzést tett vele szemben. A Magyar Nemzet interjújában Csipes Ferenc részletesen beszélt arról az esetről, amely során állítása szerint csupán egy szakmai vita fajult el. Kozák Danuta korábban verbális molesztálással vádolta meg az edzőt, ami miatt fegyelmi eljárás indult ellene, és ideiglenesen felfüggesztették edzői tevékenységét.

Csipes Ferenc szerint az incidens során egy szakmai vita alakult ki közöttük, amely során ő kifogásolta, hogy Kozák egyesben nem versenyzett, és nem velük edzett, így nem lehetett tudni, milyen formában van, ami megnehezíti a kajaknégyes összeállítását. Az edző elmondása szerint a vita során ő érezte úgy, hogy Kozák provokálja, ami végül egy vállalhatatlan sértés kiejtéséhez vezetett, amelyért nyilvánosan is bocsánatot kért. Csipes hangsúlyozta, hogy a történtek ellenére semmilyen molesztálás vagy abúzus nem történt, ezt szemtanúk is megerősíthetik.

A kajakedző arra a kérdésre, hogy részeg volt-e az eset idején, úgy válaszolt, hogy bár szeret esténként borozgatni, a kifakadása független volt az alkoholtól, és Kozák gúnyos reakciói váltották ki belőle. Csipes Ferenc azt is hozzátette, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy az egyes válogató legyen az első az olimpia előtt, ellentétben a szövetség négyes összeállításával kapcsolatos terveivel, de hangsúlyozta, hogy egy jó formában lévő Kozákot soha nem hagyott volna ki a csapatból.

Az edző véleménye szerint Kozák Danuta lánya, Csipes Tamara farvizén próbált kijutni az olimpiára, de mára már szétváltak útjaik. Csipes szerint Kozáknak még van esélye az olimpiára való kijutásra, de csak abban az esetben, ha a Pupp Noémi, Fojt Sára, Gazsó Dóra, Csipes Tamara négyes nem teljesít jól az Európa-bajnokságon. Csipes Ferenc tiszteletét fejezte ki Kozák iránt, hogy két gyerek után is visszatért, de igazságtalannak tartotta, hogy lánya, Tamara farvizén akart kijutni az olimpiára. A szegedi Eb-n a négyest a válogató első három helyezettje, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra és Fojt Sára mellett Pupp Noémi alkotja majd, de ha nem lesz elég meggyőző a négyes teljesítménye, akkor akár Kozáknak vagy Lucz Annának is lesz még esélye bekerülni az olimpiai csapatba.

Csipes Ferenc azt is jelezte, nem érti, hogy a szövetség miért tiltotta el. Az edző arról is beszélt, hogy amikor Kozák 2008-ban vele kezdett edzeni, csak a negyedik számú magyar kajakozó volt, ő pedig négy év alatt kétszeres olimpiai bajnokot faragott belőle. Szerinte a sportoló már akkor is azt tervezte, hogy később majd a férjével fog dolgozni. „A mai napig az én edzéstervemből él” – állította.

Hogy van-e még esélye bekerülni az olimpiai csapatba, arról Csipes azt mondta: „az egyesről (ebben a számban Csipes Tamara nyerte a válogatót – a szerk.) és a Gazsó–Csipes-duó megbontásáról jelenleg nincs értelme beszélni”, ha azonban a négyes nem a várakozásainak megfelelően teljesít a jövő heti Európa-bajnokságon, akkor másokkal, akár Kozákkal is kipróbálják a hajót.

(Nyitóképünkön Csipes Ferenc és lánya a tokiói olimpián.)