Ceglédi focipályák zajvita az Alkotmánybíróság előtt

Egy ceglédi lakó nem nyugszik bele abba, hogy a Kúria szerint a fiatalok sportolása fontosabb lehet, mint az otthoni nyugalom. A zajos focipályák ügye most az Alkotmánybíróság elé kerül.

A Fővárosi Ítélőtábla 2023-ban úgy határozott, hogy két tízemeletes panelház közötti focipályát be kell zárni és lebontani, mivel egy szakértői mérés szerint a zajszint túllépte a megengedett határértéket. Ezzel felülírták egy korábbi döntést, amely az önkormányzatnak adott igazat a pályák megtartása kapcsán.

Csáky András polgármester, aki függetlenként nyert 2019-ben és a mostani választáson is indul, a Telexnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak kötelessége elősegíteni az egészséges életmódhoz és a sportoláshoz való jog érvényesülését. Szerinte a közérdek, hogy a helyiek biztonságos körülmények között sportolhassanak, fontosabb, mint egy panaszos magánérdeke.

A Kúria 2023 végén megváltoztatta a helyzetet, hatályon kívül helyezve a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét, így a gyerekek ismét használhatják a focipályákat. Azonban az egyik lakó alkotmányjogi panaszt nyújtott be, állítva, hogy a zajhatár jogszabály által meghatározott, és a Kúria döntése törvénysértő, mivel a zaj behatol a magánszférájába. A panaszos szerint az önkormányzatnak úgy kellene biztosítania a sportolási lehetőségeket, hogy az ne zavarjon másokat és ne korlátozza az alapvető jogokat.

Az Alkotmánybíróságnak kell majd eldöntenie, hogy a Kúria döntése megsértette-e az Alaptörvényt a labdázás okozta zaj mértékének lekicsinyelésével. Mivel az Alkotmánybíróságot nem köti határidő, a döntés akár évekig is eltarthat.